Званично саопштење Одељења за заштиту председника поводом пуцања ве-це шоље

ве це шоља Андрићев венац

Председникова безбедност није угрожена, мада је његов комфор умањен за 12,8%

БЕОГРАД – Одељење за заштиту председника Србије упутило је званично саопштење поводом пуцања ве-це шоље и кидања ручке водокотлића у згради на Андрићевом венцу, чиме је према писању многих медија, била угрожена безбедност председника Томислава Николића. Доносимо саопштење у целини.

“После немилог догађаја који је ових дана узбуркао српску и несрпску јавност, а у вези са безбедношћу Председника републике Србије, обавештавамо српску и несрпску јавност да је истрага утврдила следеће чињенице:

– Председникова сигурност ни на један начин није била угрожена.
– Председников комфор је смањен за 12,8 %.
– Председник и даље уредно обавља све физиолошке и остале државничке функције.
– Председников кабинет је расписао тендер за поправку, односно набавку нове председничке ве-це шоље, по скраћеном поступку.

Образложење:

Приликом замене дихтунг – гумице на улазу цеви, која води од председничког водокотлића до задњег дела председничке ве-це шоље, која је била неопходна због мањег флисовања воде када се из председничког водокотлића пусти вода, дошло је до инцидента. Водоинсталатер који је вршио ремонт председничке шоље искористио је тренутак непажње председничког обезбеђења и извршио малу нужду у председничку ве-це шољу. Како је исти патио са проблемом камена у бубрегу, током вршења мале нужде избацио је камен који је направио велико оштећење на већ поменутој председничкој ве-це – шољи. Приликом повлачења ручке за воду дошло је и до пуцања канапа којим је ручица везана за водокотлић.

Водоинсталатер је одмах приведен на саслушање истражном судији, који му је одредио притвор у трајању од 48 година. Његовим испитивањем је утврђено да је радио сам и није био инструисан ни од кога да начини такав гест, те на основу тога нема говора о тероризму или било каквој завери. Пуком срећом је водоинсталатер већ обавио велику нужду код куће, иначе је ситуација могла да ескалира у ванредно ср стање.

Сам председник је приморан да одлучи да ли ће користити ве-це шољу свог претходника, која му не одговара због ширине, или ће да се суздржи од обављања физиолошких потреба док се не изврши ремонт, односно набавка нове ве-це шоље.

Напомињемо, ова шоља је блиндирана, поседује опрему за самочишћење, вода којом се врши испирање је највишег квалитета, температура воде за испирање је прилагођена температури тела, како капљице воде не би изазвале непријатан осећај и евентуално грчење мишића уколико корисник повуче воду док је још на истој.

Начелник Одељења за заштиту председника у Управи за обезбеђење МУП-а
Боривоје Перовић”