Зукорлић: Црква да се не меша у политику

Муфтија Муамер Зукорлић

Главни муфтија запретио да ће напустити политику ако се овакви испади СПЦ понове

НОВИ ПАЗАР – Санџачки муфтија Муарем Зукорлић упозорио је данас Српску православну цркву и Његову Светост Патријарха српског Иринеја да не би смели да се мешају у политику. 

– Изјава Патријарха да би дијаспора требало да има посланике у парламенту директно је мјешање у политику, а и премјештање урне Николе Тесле усред предизборне кампање представља сличан потез. Ако смо се изборили за секуларно друштво и државу, онда то значи да религија не смије имати утицаја на политику – поручио је главни муфтија Исламске заједнице у Србији и члан Ријасета исламске заједнице у Босни и Херцеговини.

Он је изразио забринутост због удаљавања од концепта секуларне државе, јер је, како је рекао, “непојмљиво је да у 21. вјеку у једној европској земљи вјерски поглавари покушавају да утичу на политичке токове”.

Револтиран тиме, он је запретио да ће, уколико се тако нешто понови, напустити политику и поднети оставке на све функције у Бошњачкој демократској заједници, странци бошњачке мањине чији је оснивач, иако је у току изборна кампања. 

– Овакве ствари мјешања световне и духовне власти нису се дешавале у вријеме изборне кампање 2012. године када сам се кандидовао за предсједника Србије. Па ни кад смо побједили на изборима за Национални савјет и формирали Бошњачко национално вјеће, што нам држава није хтјела признати, није било таквих испада Цркве – подсетио је муфтија Зукорлић. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *