zima putari sline

Зима коначно изненадила путаре

zima putari sline

"Путеви Србије" нису очекивали од зиме тактичку замисао развејавања снега ветром

БЕОГРАД – Након дужег тактичког надмудривања, зима је и ове сезоне успела да изненади путаре, а на томе јој је честитао в.д. генералног директора Јавног предузећа “Путеви Србије” Зоран Дробњак.

– Пружио бих руку противнику под условом да не морам да скидам рукавицу по овој хладноћи. Заиста нисмо очекивали да усред зиме може доћи до снежних наноса. Морам да признам да нас је зима најпре изненадила тиме што нас није изненадила још у децембру. Тактички је чекала да се уљуљкамо, опустимо, да би коначни удар припремила у ових пар дана – саопштио je Дробњак.

Он наводи да их је преварио потез зиме која је пре недељу дана избацила само један контингент снега, који су зимске службе “Путева Србије” брзо рашчистиле.

– Већ смо помислили да смо остварили предност на терену, али нисмо очекивали да ће се зима послужити прљавим триком, односно јаким северним ветром који је поново почео да по путевима разбацује снег и лед који смо уклонили. Посебно по Војводини где је ветар по равници радио шта је хтео. Како поново очистимо снег и лед, северац их поново разбаца, што је од путева правило стазе за биатлон, и затрпавало путнике у аутомобилима, аутобусима и возовима. Били смо заиста немоћни – спортски је признао Дробњак. 

Ипак, неки завејани путници су посведочили да је за све крив људски фактор, односно да су путари набацивали снег поред пута на северну страну, па га је северни ветар враћао ка југу – на пут. Како кажу, требало је да га баце на јужну страну, па да га ветар развеје по њивама. 

Било како било, “Путеви Србије” су нешто раније саопштили да због снежних наноса неће наплаћивати путарину на деоници аутопута Суботица Нови Сад како би се саобраћај брже одвијао. Грађани Србије, а посебно Војводине, на ову вест су у великом броју позитивно реаговали. Они су одлучили да искористе ову погодност и својим возилима отпутују негде за викенд, а уштеђене паре од путарине да потроше на други начин. То је на крају и довело до гужви на путу, колапса и завејавања путника.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *