bombastični naslovi i bomba

Забележен повећан ниво бомбастичних наслова у дневној штампи

bombastični naslovi i bomba

Овакви наслови праћени сликом имају за циљ да привуку пажњу читалаца, тврде стручњаци

БЕОГРАД – У српској дневној штампи последњих дана примећен је знатан пораст нивоа бомбастичних наслова, као и текстова у којима се помињу бомбе, а сличан феномен могао се приметити и у извештавању електронских медија, оцењују аналитичари. 

Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара каже да је приметно повећање коришћења речи “бомба” у насловима штампаних медија. 

– Овакво бомбастично извештавање само показује каква се битка води за сваког читаоца. У тој бици без пардона се користе изрази као што су: бомба, мина, ђуле, граната, а затим се указује на могуће експлозије, детонације, бум-бум-трас и остало – наводи Вукадиновић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић примећује да у овим бомбастичним насловима и писањима протеклих дана не предњаче само таблоидне новине, већ о бомбама равноправно са њима пишу и озбиљни листови. 

– Можда ће некога изненадити да “жута штампа” није ни усамљена, ни коловођа у свему овоме, већ да о бомбама и минама с њима раме уз раме, пишу и други, озбиљнији листови. Такође, електронски медији су били веома склони оваквом извештавању – радио, телевизија, интернет, врвели су протеклих дана од експлозивних наслова, тема, извештаја и прилога. И сви имају исти циљ, да привуку читаоца на садржај чланка, односно да задрже пажњу гледаоца прилога – закључио је Брајовић.

А Ђорђе Вукадиновић, главни и одговорни уредник Нове српске политичке мисли, рекао је да је врло необично да сви одједном и истовремено почну да пишу и извештавају на бомбастичан начин.

– Бојим се да је то све из неке кухиње блиске власти, како би се народу замазале очи због одлагања датума. Или је то психолошка припрема јер нас чека бомбардовање новим условима Европске уније – казао је Вукадиновић. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *