Вучић: Жао ми отпуштених радника, али ко им крив што закључују незаконите уговоре са послодавцима

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изразио је жаљење што је француски “Ванси” отпустио велики број радника Аеродрома “Никола Тесла” у Београду због затварања аеродрома услед корона вируса, али је рекао да су радници сами криви јер су радили тамо преко задруге путем привремених уговора, уместо да се запосле директно код послодавца по уговору на неодређено време.

Радници одбијају уговоре за стално и инсистирају да имају привремене уговоре, у супротном – одбијају да се запосле (фото: Јутјуб скриншут)

– Много ми је жао и толико сам се борио, али концесионар је неумољив. Таквих незаконито примењених привремених и повремених уговора, преко задруге, агенције или директних имамо тушта и тма у државној управи и јавним предузећима. Само што ми те људе нећемо да отпуштамо, бар засад, али странац хоће. А лепо сам говорио да не дајемо под концесију Аеродром странцима, али они са Аеродрома запели, хоће, па хоће. Ето вам га сад – казао је Вучић.

Он је истакао да је кривица због губитка посла на самим радницима.

– Уопште не знам зашто радници инсистирају да склопе такве уговоре, кад немају ни плаћени одмор, ни плаћено боловање ни одсуство, ни трудничко, и послодавац може да их шутне кад хоће. Нуђењем таквих уговора послодавцу радници чак крше Закон о раду, јер ти уговори нису ни планирани за сталне већ само за сезонске послове и оне с времена на време – категоричан је председник.

Вучић истиче да су послодавци су прикљештени захтевима радника, “који не желе никакву обавезу, нити прави радни однос, и онда се деси то”.

– Ето, чак је и држава принуђена да склапа такве уговоре, јер радници категорично одбијају уговоре на неодређено које им упорно нудимо, па чак и уговоре на одређено. Хоће само привремене и повремене. И понекад оне о делу. Такве или ништа. Радник уцени државу, каже, хоћу привремени уговор или нећу да радим. И ми онда имамо велики проблем, јер немамо куд, држава мора да функционише и морамо некако да попунимо број људи. Али проблем је у радницима, они су ти који траже кршење Закона о раду, они хоће уговоре по којима немају никаква права и треба да одговарају за то – објаснио је Вучић.

Аутор: Давид Штрбац

Учланите се на Фејсбук страницу Наша Патка кликом ОВДЕ, или запратите на Твитеру ОВДЕ.

Др Несторовић: Ово је најсмешније од свих ванредних стања у историји

Прочитајте обавезно:

Нови закон о раду: Смрт запосленог мораће да се најави послодавцу 15 дана раније

Др Кисић-Тепавчевић: “Не носим маску да ми не поквари шминку, а шминкам се да будем лепа”
Старац удомио пса да би сваки дан ишао у шетњу упркос забрани изласка старијима од 65 година
Широм света штрајкови 1. и 2. маја, јер 3. маја радници морају на посао
Лончар се захвалио СПО-у на уступању њиховог Сајма за импровизовану болницу
Бескућник кажњен јер није био кући у време полицијског часа
Појачана музика на фонтани на Славији да се не би чули зли језици… А ево шта говоре:
Лука Јовић показао хуманост и запушио уста критичарима: Донирао Софији Милошевић ташну од 30.000 евра у којој може да носи маске и рукавице
Рукометашице Србије ће обрнути пар кругова авионом како би их фанови дочекали на аеродрому након освајања светског сребра у Београду
Супермен понудио помоћ Србији око поплава, Вучић му одговорио: “Нека, сам ћу”

Учланите се на Фејсбук страницу Наша Патка кликом ОВДЕ, или запратите на Твитеру ОВДЕ.

Поделите

2 Коментара

  1. Dragan Popovic oдговор

    Takvih ugovora nema samo kod privatnika ima ih i u nasoj vladi a u tome prednjaci ministarstvo rada na celu sa Zoranom Š Djordjevicem koji je na te ugovore poprimao ko zna koji broj ljudi gde je dobra vecina vojnih penzionera !!!
    Samo sto ti penzioneri pored penzija imaju i platu ministarstva za rad i cak nece ostati ni bez plata jer u ovoj zemlji zakona nema !!!

  2. Ivana Radosavljević oдговор

    Nije tačno da radnici sami traže takve ugovore, pogotovo na Aerodromu. Radila sam tamo pa iz ličnog iskustva znam da su radnici ucenjeni da potpišu ugovore preko agencija baš iz tog razloga da potpisom takvog ugovora nemaju nikakva prava. Ili potpišeš takav ugovor ili si ostao nezaposlen. A i u drugim firmama je tako. Ovo je zemlja gde svi traže neku rupu u zakonu , a naročito oni koji imaju najviše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *