Улица Господара Вучића

Улица Господара Вучића коначно добила своју историјску личност

Улица Господара Вучића

Они који су још давно дали ово име улици, као да су били видовити

БЕОГРАД – Комисија за споменике и називе улица и тргова Града Београда донела је одлуку да се и званично Улици Господара Вучића додели историјска личност.

Ову иницијативу је у Српској напредној странци покренуо историчар Радош Љушић, а у праксу спровео нови градоначелник Београда Синиша Мали, који је наложио, заправо предложио Комисији овакво решење, што је друга његова важна одлука на месту градоначелника, након оне да скреше надокнаде трудницама и укине им резервисана места у превозу.

Овом приликом организовано је и свечано постављење нових табли са именом улице, односно замене старих, јер се сада назив односи на стварну личност, а не на измишљену. Догађају су присуствовали сви највиши државни званичници и функционери СНС-а и СПС-а, као и већине осталих странака.

Градоначелник Мали јеподсетио да је за ову иницијативу било прикупљено 400.000 потписа чланова странке, од Суботице до Прешева, који су здушно били за то да се овој београдској улици одреди титулар.

– Све је врло брзо било готово. За само седам дана сакупили смо 400.000 потписа политичара и чланова странаке, углавном људи запослених у јавном сектору. Поступак пред Комисијом представљао је сушту формалност – похвалио се Мали и истакао да то што је цела ствар обављена у тако кратком року показује ефикасност којом нова градска власт обавља послове и указује на то како ће и у будућности бити још продуктивнија.

Небојша Стефановић, потпредседник СНС-а и министар полиције, поздравио је ову одлуку приметивши да је поменута улица већ дуго била једина у нашој престоници која није иза свог имена имала одговарајућу персону, „иако су је неки историчари грешком везивали за неку личност од пре век и по, која највероватније није ни постојала“.

-Господар Вучић… овај, то јест, Александар Вучић је већ ушао у историју ове земље и већ постао на неки начин историјска личност, тако да по мени и није било потребе да се више чека да добије улицу у Београду која ће носити његово име. Што је још важније он је и личност будућности, и ја мислим, а то је и став Српске напредне странке, да ми у Србији једном треба да престанемо да гледамо у прошлост и да се окренемо будућности. Тако нешто би и господару Вуч… Александру Вучићу веома одговарало, јер ни сам није задовољан неким стварима из прошлости – истакао је Стефановић, и додао да је то незадовољство и главни разлог због чега су неопходне болне и тешке реформе које нам свима предстоје.

Зорана Михајловић, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре изразила је нескривено одушевљење поводом целе ствари.

– Желели смо да се на овај симболичан начин одужимо човеку са визијом који је за само неколико месеци успео да увери 43 процента Београђана да “Београд на води” није бајка из 1001 ноћи, што је отприлике време колико треба да потраје изградња, а исто тако и да шеик Бин Зајед није дух из Аладинове чаробне лампе, да Вучић није Аладин, а да ја нисам Шехерезада, већ да имамо градског менаџера Горана Весића у чије, хм, способне руке је упао овај пројекат… Сви из Напредне странке захвални смо Вучићу на томе – поручила је она.

Цела ствар може да буде проблем једино за грађане и то највише оне који живе у тој улици, јер ће морати да мењају адресу у личној карти.

– Не разумем зашто морамо да мењамо адресу кад се та улица и раније тако звала – изјавио је господин који је желео да остане анониман, јер је морао да жури.

У општини Врачар је напоменуто да не би требало да буде већих проблема око промене адресе и да не очекују стварање великих редова.

Стручњак за промену назива улица Ђурђе Гаврански истакао је да ће се грађани брзо навићи на ново име улице и да ће је у почетку вероватно и даље звати Господара Вучића, али да ће се временом навићи на нови назив Господара Вучића.

Александар Вучић се захвалио на овом гесту својих страначких колега и рекао да он то свакако није заслужио, али да се нада да ће овакве ствари наставити да се дешавају и у другим градовима Србије. Он је још напоменуо да “не мора да им прича колико их воли” и да ће без обзира на све у наредном периоду бити тешко.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *