emir bekric crnac

Удружење црних спринтера прогласило Емира Бекрића почасним чланом

emir bekric crnac

Бекрић је досад имао хендикеп јер је тренирао са белцима, што ћемо исправити, рекао је Карл Луис

МОСКВА – Удружење црних спринтера (БСА) одлучило је касно синоћ на ванредном састанку у Москви да репрезентативцу Србије Емиру Бекрићу додели почасно чланство у тој организацији.

Како је рекао Карл Луис, председник ове организације која окупља афро атлетичаре из целог света, а који се такмиче у најбржим дисциплинама „краљице спортова“, одлука је донета једногласно.

– Морам признати да ми је било смешно када сам овде у Москви видео белца у финалу атлетског првенства света у једној од најбржих дисциплина. Јер, сви смо мислили да су та времена давно прошла. Помислио сам у том тренутку да је једино познато ко ће бити осми. Али преварио сам се  – спортски је признао Луис.

Легендарни спринтер је истакао да га је Бекрић одушевио феноменалним финишом у трци на 400 метара с препонама, када је са готово последње позиције, као катапултиран доспео до трећег места и бронзаног одличја.

– Подсетио ме на мене, с том разликом што сам се ја такмичио у још краћим дисциплинама. Увек сам имао лош старт јер одмалена имам проблема са слухом, наиме, не чујем високе тонове. Због тога никад нисам могао да чујем пуцањ, него сам гледао остале такмичаре, и кретао тек кад видим да су они кренули. Зато сам морао да их побеђујем тако што бих заостатак надокнађивао у финишу трке. Чини ми се да и млади Бекрић има сличан проблем са слухом иначе би већ сада могао да буде шампион – закључио је Луис.

Он је додао да је Бекрић хендикепиран „и због тога што тренира са белцима“, а почасно чланство у БСА „омогућиће му да се та грешка исправи и да даље напредује у каријери“.

А Усaин Болт, актуелни светски првак и рекордер на 100 и 200 метара, изјавио је, пак, да му је драго што Бекрић не учествује у његовим дисциплинама.  

– Пратио сам трку и пред њен почетак мислио сам да на стази има само седам такмичара, па сам се чудио где је осми и да није можда повређен. Било ми је мало необично што се тамо, с краја, код стазе број 8 загревао неки белац, али нисам ни помишљао да би он могао да учествује у финалној трци. Кад се скинуо у дрес и наместио у ниски старт помислио сам да је у питању нека шала коју су смислили организатори, пошто су Руси познати по бизарним шалама – казао је Болт, напоменувши да је на крају био пријатно изненађен Бекрићевим резултатом на стадиону “Лужњики”.

Он је додао да ће присуство белца у финалним тркама спринтерских дисциплина „свакако вратити драж овом спорту“. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *