Тома бацио прву лопату на Манделин гроб

Toma Nikolić i Barak i Mišel Obama

Српски председник био главна атракција, након укопа сви су тражили да се сликају с њим

ЈОХАНЕЗБУРГ – Председник Србије Томислав Николић добио је јуче изузетну част да баци прву лопату земље на гроб јужноафричког црног лидера Нелсона Манделе.  

Истовремено, славни борац за људска права већинског народа Јужноафричке Републике, имао је јединствену привилегију да председник једне земље започне са његовим укопом.

– Пре него што је просуо прву лопату земље по Манделином ковчегу, Тома је у раку убацио неколико државних ордена Републике Србије, које је одлучио да постхумно додели легендарном црном лидеру. Био је то заиста свечан тренутак – казао је за Нашу Патку извор из српске државне делегације са лица места. 

Иако је председник Србије требало да се састане јуче у Београду са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем, он је изненада отказао тај састанак због Манделине сахране. 

– Без обзира што су на столу била значајна питања која дуго већ чекају на решење између Србије и Црне Горе, Николић није могао да одоли професионалном пориву и морао је да оде на погреб првог црног јужноафричког председника. У позиву из Јужне Африке стајала је и молба да председник Србије баци прву лопату земље, што је изазов и прилика коју никако није могао да одбије – објашњава извор. 

По његовим речима, Николић је после сахране Манделе био главна атракција међу стотинак шефова држава у Јоханезбургу, а чак су га и председник САД Барак Обама и његова супруга Мишел замолили да направе заједничку фотографију како би после могли да се похвале у Вашингтону.

 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *