svinje matijevic

Свиње се побуниле због хапшења Матијевића

svinje matijevic

Крмци су посебно раздражљиви и агресивни према сваком ко им приђе

НОВИ САД – Вест да је ухапшен Петар Матијевић, дугогодишњи почасни председник Удружења свиња и говеда Војводине, узнемирила је чланство ове организације које је тим поводом бурно реаговало.

Несносна бука у торовима, шталама и осталим објектима одјекивала је цео јучерашњи дан. Старије свиње су негодовале лупањем папцима у корито и све метално што им је било доступно, док су мање и млађе сквичањем изражавале свој бес. Код говеда је ситуација била знатно другачија, они су лупали копитама у земљу док су се краве музле међусобно  просипљући млеко по штали.

– Свиње и краве одбијају да једу, лупају и ударају у све што стигну, сено и детелина прште на све странеДробљени кукуруз и концентрат користе као снег, праве грудве и папцима и копитама шутирају икатапултирају на сваког ко им се приближи. Крајње су узнемирени, чак и ветеринари не знају шта да раде јер одбијају и храну и воду. Немогуће им је прићи, опасно је – рекао је извор новосадског Дневника близак свињама.

А о томе како је дошло до побуне животиња, од званичника се огласио једино Антун Симин, главни помијар на фарми „Матијевић“, задужен за пуњење корита и одржавање реда и мира у узгајалиштима марве.

За све је крив онај наш радник Бингулац, који слуша транзистор док чисти боксове. У једном моменту је у вестима јављено да је газда ухапшен и тада настаје општи хаос. Нико није могао да претпостави да стоку занимају вести, досад смо знали да музика повољно утиче на раст и развој, али да вести могу да изазову ово, заиста нисмо очекивали – казао је Симин прилично уплашен.

Петар Матијевић је изабран за почасног председника поменутог удружења у знак захвалности, јер је већину меса, од којих прави своје производе, користио из увоза и тиме знатно продужавао живот стоке на својим фармама. Матијевић је, како се прича, из љубави према животињама, користио само месо свиња и говеда која су липсала од старости или цркла од болести, јер није могао да гледа како их месари лишавају живота. С друге стране, овај велики добротвор ипак је желео да у ова тешка времена приушти меснату трпезу обичном човеку са плитким џепом.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *