ori stanisic simatovic

Судија Алфонсо Ори шокиран ослобађајућом пресудом коју је донео у случају Станишића и Симатовића

ori stanisic simatovic

Ништа није указивало на овакав исход. Шта следеће да очекујем? Да ослободим Младића?

БЕОГРАД – Судија Алфонсо Ори, председавајући већа Хашког трибунала у случају против бивших шефова српске Државне безбедности, изјавио је да је веома изненађен пресудом по којој Јовица Станишић и Франко Симатовић нису криви за злочине у Босни и Херцеговини.

– Био сам у шоку када сам прочитао пресуду по којој Станишић и Симатовић нису криви. Испрва нисам ни сам био свестан шта читам, мислио сам да ће ово бити још једна рутинска осуда Срба, али тек касније сам по њиховим реакцијама схватио да нешто није у реду. Погледао сам поново у пресуду и тамо је црно на бело писало да нису криви. Све ово би била добра шала када не бих знао да је истина – рекао је Ори.

Он није могао да се начуди како је могло да дође до оваквог расплета ситуације.

– Ништа није наслутило да ће се овако нешто десити. Истина, пресуда нам је стигла са извесним закашњењем, али нисам ништа посумњао и нисам пре изрицања проверио шта у њој пише – казао је Ори, додавши да се осећа као да сања ружан сан.

– Шта је следеће? Ослобађање Ратка Младића? – са изразом неверице упитао је Ори.

А овим поводом огласио се и Секретаријат Трибунала саопштењем да се већ испитује могућност да ли је неко од службеника или дактилографа омашком заменио изреке пресуде за Станишића и Симатовића, са оном од јуче, по којој је хрватска шесторка из Херцег Босне на челу са Јадранком Прлићем оглашена кривом.

„Врло је неуобичајено да Хрвати буду осуђени, а Срби ослобођени, а још је чудније да се то дешава у два узастопна дана. Због тога вршимо провере да није људски фактор узрок грешке, а такође, на вези смо и са Пентагоном како би они проверили да неко са њихове стране није забуном погрешио. Ако утврдимо да се то десило омашком, доставићемо налазе Тужилаштву које тај доказ може користити као главни приговор у другостепеном поступку“, саопштено је из Секретаријата.

А Тужилаштво је већ најавило жалбу на пресуду према којој су Станишић и Симатовић оглашени невинима. Жалба ће бити уложена и на јучерашњу, како је наведено, „бесмислену пресуду по којој је хрватска шесторка проглашена кривом“. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *