партијско кадровање

Странке у кампањи не нуде департизацију јер овог пута не желе да обећавају немогуће

партијско кадровање

Показало се да би укидање партијског кадровања било финансијски неисплативо за странке

БЕОГРАД – У кампањи за ванредне парламентарне изборе који ће се одржати 16. марта, ниједна од странака не нуди укидање партијског кадровања у јавним и државним предузећима, као што су то радиле у претходној кампањи, из простог разлога што више не желе да обећавају немогуће.

На претходним изборима на све стране је врцало од обећања ко ће да понуди боље услове департизације, односно да се места директора и чланова управних одбора повере стручњацима, а не партијским кадровима. У овој кампањи странке се понашају много одговорније па је то обећање изостало, а прваци разних странака објашњавају да овога пута не могу у свом предизборном програму да понуде оно што се показало као нереално.

Александар Вучић, председник Српске напредне странке, рекао је да се залагао за департизацију, али да није имао снаге ни моћи да то спроведе у дело.

– Народу треба рећи истину, ма колико болна била. Партијско кадровање је немогуће укинути. Мислио сам да могу све, али ово нисам могао. За све је крив ПУПС. Да они нису затегли око “Пошта Србије”, данас би у свим јавним предузећима руководећи кадар чинили искључиво стручњаци, а не напредњаци. Из принципа нисмо могли да дозволимо да само ПУПС има кадрове, него смо морали по принципу реципроцитета да их имамо и ми. А то значи, пошто смо већа странка, да имамо пропорционално више руководећих места – објаснио је Вучић.

Ивица Дачић, председник Социјалистичке партије Србије, каже да је та странка била за укидање партијског руковођења, али се то показало финансијски неисплативим подухватом.

 Па ми смо нудили, ево узмите нам све функције, оставите нам само “Србијагас”, нису хтели. Па шта хоће више? Али то је ствар принципа, јер на челу “Србијагаса” јесте човек из СПС, али он је такође и стручан. Па ко би други тако стручно водио предузеће које послује са толиким губитком? – упитао је Дачић.

Драган Ђилас, лидер Демократске странке, каже да би он укинуо партијско кадровање да је победио на претходним републичким изборима.

 Пошто смо освојили власт само у Београду, није имало смисла да то радим једино ја у престоници, а да то не ради Влада на републичком нивоу – рекао је Ђилас.

Борис Тадић, иницијатор Нове демократске странке каже да нису толико проблем страначки кадрови већ ко их поставља.

 Кад смо ми постављали страначке кадрове, постављали смо их свуда. Не само у јавна предузећа, него и у јавне тоалете, судове, тужилаштва, болнице, дипломатију, медије, дечије вртиће, чак и председници одељења у школама морали су бити деца наших кадрова… И то је био један складан систем који је лепо функционисао. Дакле, радили смо системски, а не овако, од случаја до случаја – напоменуо је Тадић.

А лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић једини је поштено признао да је лагао у кампањи када се залагао за укидање партијског кадровања.

 То је у претходној кампањи нешто као први споменуо Ђилас, или сам то био ја, не сећам се, па су онда сви други почели да обећавају департизацију. То вам је било као нека мода на тим претходним изборима. Некад су то биле кипарске милијарде, некад бесплатне акције од 1.000 евра, а некад Фијат. Сад је нека друга мода, нека нова обећања су у тренду – искрен је Динкић.

 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *