Скупштина Црне Горе поништила брак кнегиње Зорке са Петром I Карађорђевићем

ЦЕТИЊЕ – Након што је поништила одлуку Подгоричке Скупштине из 1918. године о уједињењу са Србијом, Скупштина Црне Горе поништила је данас и брак кнегиње Зорке склопљен 1883. године са Петром Првим Карађорђевићем.

Брак кнегиње Зорке и краља Петра избрисан из матичних књига на Цетињу (фото: Архива/НП)

Како је наведено, брак се поништава од почетка, те ће се сматрати да никада није ни постојао. “Тиме ћерка краља Николе, кнегиња Зорка, није родила Петру Карађорђевићу петоро дјеце, а поготово не Александра Карађорђевића који је касније, као Петров наследник на српском престолу, окупирао Црну Гору”, наводи се у одлуци и додаје да су “та дјеца само Петрова, а не и Зоркина, па се тиме поништава и њихово крвно сродство са краљем Николом Петровићем и уопште династијом Петровић”.

Како је предвиђено законом, у матичне књиге се има унијети исправка према којој ће брак из 1883. године бити брисан, а кнегиња Зорка Петровић се има до краја живота водити као неудата (уćеђелица) и без потомства. У уџбенике историје се има унијети најновије научно сазнање да “црногорска династија нема, нити је икада имала крвне или било какве везе са окупаторском династијом Карађорђевића”.

За одлуку су гласали посланици владајуће већине, а међу првима је свој глас за укидање овог брака дао посланик ДПС Никола Ракочевић рекавши да је „једном за свагда стављена тачка на лажни брак између црногорске и српске династије“.

Аутор: Блажо Водочеп

Поделите

3 Коментара

  1. Савле oдговор

    По оној ријечи ушеђелица се види да је ово смислио неки ововремени тупан и корисник новог Чиргићевог чобанског језика.

  2. JOvan oдговор

    Slušaj vamo! Na sve ovo dodati da se sve petoro đece iz poništenoga braka proglaasi privremenom kopilčadi sa poznatim ocem i nepoznatom majkom do raspisivanja izbora za novu majku za đecu iz datoga poništenog braka. Na ovaj korak se moraju prisiliti srpske vlasti putem međunarodnih institucija ili deklaracijom saveta Evrope u kojoj će još stajati da se zakonski sankcioniše bilo koji bude pomenuo taj nepostojeći brak.

  3. Nikola Laković oдговор

    Jadno je i tužno kakvu politiku vodite, Njegos se u grobu prevrce… Šta činite? Zar nije sramota? Ista ste krv srpska..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *