Дизни и Мики

Приликом одмрзавања људи у САД, спасиоци грешком одледили и Волта Дизнија

Дизни и Мики

Оштра зима је заледила пуно људи у Америци, али Дизни је замрзнут још 1966. године

БУРБЕНК – Спасилачке екипе које су одмрзавале залеђене људе широм Америке након попуштања оштре зиме, игром случаја су одледиле и Волта Дизнија, који је био замрзнут готово пола века, открива Лос Анђелес Тајмс.

Славни оснивач компаније “Дизни” која се бави снимањем цртаних и филмова за децу, био је због рака плућа замрзнут криогеном методом 1966. године, а са идејом да буде одлеђен када се пронађе лек за ову тешку болест. Омашком је то учињено пре времена. 

Зима која је задесила САД донела је температуре ниже од -50, па и -60 степени Целзијусових, па је велики број људи био моментално замрзнут на улици, а исто тако и код куће или на послу, јер је дошло до пуцања система за грејање. 

Са првим зрацима пролећа, пре око месец дана, спасилачке екипе су се упутиле да у најкритичнијим зонама спашавају људе које је окрутна зима претворила у лед, али на тако ниској температури да су у већини случајева све телесне функције биле очуване. Требало их је само пажљиво отопити и повратити у живот, наводи Тајмс.

Извор тог листа из америчке администрације каже да је један од спасилачких тимова том приликом упао у криогену лабораторију и, не схватајући где се налази, одледио више од 20 људи који су били раније замрзнути због болести, а не заслугом оштре зиме. Међу њима, отопили су и Волта Дизнија.

– Овај скандал је чуван у најстрожијој тајности. Одмах је нахрупио ФБИ који је затворио лабораторију, а одлеђене људе, а са њима и Дизнија сместио у тајну базу. Испрва нису били ни свесни кога имају у рукама. Тек када су сазнали да је један од њих Волтер Елајас Дизни, познатији као Волт Дизни, агенти су се ухватили за главе – открива извор, додајући да су неки од њих били сналажљивији и затражили аутограме за своје клинце.

– Дизни је био одушевљен околином и говорио да је баш лепо што је цео свет претворен у Дизниленд. Али, проблем је настао кад је питао кад ће коначно да му дају тај лек против рака. Нико није знао како да му саопшти да лек против рака још није измишљен и да му је остало још шест месеци живота – наводи саговорник Тајмса. 

Извор додаје да још није донета одлука шта ће се урадити са Дизнијем и осталима који су одлеђени и да ли могу бити поново замрзнути.

– Нико од научника није сигуран да ли се живи људи уопште смеју замрзавати два пута. Знамо да месо у замрзивачу не сме поново да се замрзне кад се одледи. Да ли је тако и са људима, стручњаци још вагају – казао је он. 

А Лос Анђелес Тајмс открива и пикантан детаљ да је Дизни искористио прилику да погледа филм “Спасавање господина Бенкса”, снимљен прошле године управо у његову част, а који је премијеру имао баш на почетку ове године. 

– Иако је погледао пиратску верзију, филм му се допао. Једино је имао примедбу зашто је његов лик тумачио Том Хенкс, а не Курт Расел – навео је извор, демантујући неке спекулације да је Дизни заправо пробуђен из хибернације само из тог разлога да би видео филм о себи. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *