Помрачење Сунца из Србије било видљиво у поноћ

БЕОГРАД – Спектакуларно помрачење Сунца које су јуче могли да виде људи широм света, из Србије је могло да се примети тек уочи и нешто након поноћи.

помрачење

Због необавештености о кашњењу помрачења, у Србији многи пропустили да виде овај величанствен догађај (фото: НП)

Због тога што су били погрешно обавештени да ће помрачење бити у преподневним часовима, многи грађани Србија су пропустили да виде тај несвакидашњи догађај. Многи су припремили чађава стакла како посматрајући помрачење не би оштетили вид, али су своје погледе ка небу уперили узалуд. 

Дејан Станковић из Рипња код Београда каже да је чекао и чекао да му се смркне пред очима.

– Очекивао сам да ће да падне тама на земљу, али се то није десило све до вечери. Био сам више него разочаран када су ми пријатељи рекли да је помрачење било тек у поноћ, а ја сам га пропустио – каже Дејан који је разочаран што ће морати да чека наредна два и по века за ново овакво помрачење.

Милојица Радуљица каже пак да је на време сазнао да ће помрачење у Србији каснити.

– Очекивао сам да ће бити померања рокова, јер у Србији све касни, тако да сам био спреман у сваком трену да упутим поглед ка небу. Кад сам добио дојаву неколико минутa пре поноћи да помрачење почиње, погледао сам горе, претходно ставивши на очи наочаре са тамним стаклима, како не бих оштетио вид. Био је то величанствен призор. Помрачење је било толико јако да се ништа није видело – одушевљен је Милојица.

Слепи фоторепортер Наше Патке Филип Вишњић успео је верно да забележи помрачење објективом свог апарата, онако како га је видео и сопственим очима, и то без заштитних тамних наочара.

Аутор: Панургије Чичамичић 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *