Помињање непопуларних мера све популарније у Србији

djindjic vucic mere

Након Ђинђића, изговарање речи “непопуларне мере” у потпуности је оживео тек Вучић

БЕОГРАД – Израз “непопуларне мере” постаје све популарнији међу политичарима на власти у Србији, а његово коришћење у последње време доживело је прави процват.

Ову синтагму промовисао је својевремено још премијер Зоран Ђинђић, да би после његове смрти и њено коришћење практично у потпуности замрло. Тек после почетка Светске економске кризе, финансијски маг из редова Демократске странке Божидар Ђелић је тај израз вратио у употребу, а користили су га и први експерт Србије Млађан Динкић, као и гувернер Радован Јелашић.

Ипак, овај израз доживљава свој процват са доласком на власт вицепремијера Александра Вучића који је на његово коришћење навео и младог финансијског генија са Јејла Лазара Крстића, па и друге чланове владе. 

С тим у вези, политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже за Нашу Патку да је израз “непопуларне мере” једно време био неправедно запостављен.

– Вучић је човек који је са великим успехом вратио тај израз у широку употребу, а рекао бих чак да је у томе надмашио и све претходнике – истакао је Миливојевић.

Његов колега Јово Бакић, упућује на чињеницу да је и раније било прилике да се “непопуларне мере” употребљавају у изговору, будући да су се дешавале у пракси. 

– Није ми јасно зашто су чланови ранијих влада пропуштали одличне прилике да помену израз “непопуларне мере” онда када је то било очекивано. Могуће је да су непопуларне мере у економској политици примењивали несвесно, или су сматрали да су оне толико очигледне да се подразумевају, па их не треба посебно истицати – закључује Бакић.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *