Покренута истрага против трговинских ланаца због поруке купцима: “Чекамо вас”

трговина чекамо вас

ЛГБТ популација стрепи од уласка у продавнице и супермаркете

БЕОГРАД – Српско тужилаштво и полиција покренули су истрагу против више трговинских ланаца због тога што су у дужем временском периоду у обраћању купцима користили претећу поруку: “Чекамо вас”.

Како је саопштено из полиције, индикативно је да је ова порука посебно интензивирана последњих дана, уочи почетка заказане геј параде у Београду.

“Под истрагом је више ланаца, и сви су користили суштински исту поруку `Чекамо вас` уз неколико варијација, као што су `Очекујемо вас`, `Навратите до нас` и `Дођите, знате где смо`”, наведено је у полицијском саопштењу.

Додаје се да су ове претеће поруке доказ растуће хомофобије у друштву.

“Иако су директори трговинских ланаца на испитивању тврдили да то није упућено само ЛГБТ купцима, већ свима, јасно је да је то упућено управо геј популацији, јер та порука служи за геј популацију. Сексуалне мањине се због тога осећају угрожено и не усуђују се да улазе у продавнице и супермаркете”, пише у саопштењу.

А ЛГБТ организације потврдиле су да се са оваквим порукама не осећају безбедно кад улазе у трговине. 

– То је директан позив на линч и гиљотину пресвучен у одело рекламе које слушамо стално преко радија и телевизије, а исте натписе читамо по новинама и на интернету. Сваки пут кад крочим у супермаркет ја дрхтим и осврћем се свуда око себе јер очекујем да ме ће ме неки хетеро мужјак млатнути по глави шунком или чајном кобасицом – рекла је Марија Савић, активиста лезбејског покрета Лабрис.

Геј активиста Бобан Стојановић каже да због поруке “Чекамо вас” сваки пут са зебњом у срцу улази у продавницу.

– Не смем да се нормално обучем у тесне розе хеланке ни кад идем у куповину. Па зар то није неправда? Какав је то живот кад стрепиш да ће те неко сачекати иза рафова и гађати смрзнутом рибом или врелим парадајзом? Не, то сам се зезнуо, мислио сам рећи купусом… – пита Стојановић.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *