Josip Perkovic

Перковић побегао у Немачку пошто је Хрватска донела закон по којем га може изручити Немачкој

Josip Perkovic

Перковић ће затражити азил од Немачке јер сматра да је жртва политичких игара Хрватске и ЕУ

ЗАГРЕБ/МИНХЕН – Некадашњи агент југословенске тајне службе Удба Јосип Перковић побегао је јуче у Немачку и већ је стигао у Минхен. Он ће тамо затражити азил зато што је Хрватска усвојила измене спорног закона, такозваног „лекс Перковић“, по којем ће моћи да га изручи Немачкој због злочина који је у тој земљи починио 1983. године.

Његов бранилац Анто Нобило обзнанио је јавности да ће Перковић затражити немачки азил јер сматра да је у Хрватској прогоњен по политичкој основи.

– Перковић није смио себи допустити своју назочност у Хрватској до 1. сијечња 2014. године када почиње важити измјењени закон према којем би требао бити изручен по њемачкој тјералици. Он сматра да је жртва политичких игара Хрватске и Еуропске уније и стога је приморан захтјевати од Њемачке да му додијели азил – казао је Нобило за Јутарњи лист и напоменуо да се његов клијент сада налази на сигурном тлу.

Он је рекао да очекује да Перковић добије тражени азил, што подразумева и пристојан смештај и месечну новчану апанажу.

– Увјерен сам да Њемачка као правна држава то његово право не може занијекати. Бити политичка жртва у 21. стољећу, због убојства почињеног по налогу југославенске Удбе, признат ћете да је бесмислено. Тко је смио уопће одбити такав налог у то доба, особито ако је дужносник те службе? – запитао је Нобило, додавши да се убиство Стјепана Ђурековића у Баварској збило пре распада СФРЈ и пре уједињења Немачке, што правно компликује читав случај.

А хрватска полиција већ је наговестила да ће затражити од Немачке да јој изручи Перковића, како би га Хрватска потом могла испоручити по немачкој потерници. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *