Новинарка ухапшена због ширења истинитих вести

БЕОГРАД/НОВИ САД – Након хапшења новинарке због ширења истинитих вести, она је ослобођена, а Влада Србије одлучила је да укине уредбу о цензури медија, која није уредба, већ закључак. Ова одлука донета је након што је секретарица премијерке добила опекотине руке трећег степена, јер се телефон усијао од позива амбасада, званичника ЕУ, САД и Уницеф, са захтевима да се новинарка ослободи, а уредба-закључак укине. 

Медији не би смели ни да лажу ни да пишу истину док не питају владу шта да лажу, а шта да пишу истину (фото: Јутјуб скриншит)

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да је заправо на молбу председника Вучића донела одлуку да укине уредбу која није уредба него закључак.

– Не брините, рачунајте да је уредба укинута и да она више није ни закључак. Јер не желимо да се баца сенка на наш рад, мада, сенка је бачена, што рече Цезар. Уредбу о цензури лажи, овај истине, овај цензури медија, било да шире истину или лаж… у ствари закључак о цензури информисања, донели смо јер се не могу тек тако ширити ни истините, ни лажне вести. А они лажу, и то без икаквог изговора, хоћу рећи без икаквог извора, чак ни анонимног, све рекла-казала, као да је Информер писао! Овај, да, и треба да лажу као Информер. Ако Информер уопште лаже. А не лаже – казала је Брнабић.

Она је рекла да не могу сви да шире лажне вести, поготово не у ванредном стању.

– Зна се ко може и како да шири лажне вести. Новинари нека се угледају на Информер. Ако су то уопште лажне вести, онда тако треба да изгледају. Двеста хиљада из дијаспоре ушло, од тога 6.000 са короном, ето тако се то ради – поентирала је Брнабић.

Она наводи да није време ни за шалу, па не могу ни сатирични портали да шире лажне вести, а камоли озбиљни.

– Са сатиричнима ми лако, хиљаде наших ботова их испријављује код Фејсбука да шире лажне вести, и он их блокира, и оп, нема читаности. Али ови други озбиљни медији што шире неугодне лажи или неугодне истине, штагод, њих морамо да хапсимо. И онда их пустимо да се бране са слободе, а тужилац шта ће рећи, ми то не знамо. Али задржимо им телефоне и лап топове, можда им нађемо голишаве слике, па можемо да искористимо слободу медија да их објавимо – рекла је Брнабић.

На питање шта ће Влада да ради након укидања закључка, који је уредба са снагом изнад устава, рекла је да не мора да постоји закључак да би се примењивао.

Аутор: Панургије Чичамичић

Министар рада наложио: Наредна недеља биће нерадна за све незапослене

Не пропустите никако:

Лончар: Мужеви се грле и љубе са женама, чак спавају у истим креветима, увешћемо строжије мере
Ако се неко закашље, падните непомични да вирус помисли да сте већ мртви – и још 19+ других корисних савета Владе против короне
Весић: Возачима ће бити омогућено да изађу између 17:00 и 21:00 само да препаркирају кола у другу зону
Вучић: Жао ми отпуштених радника, али ко им крив што закључују незаконите уговоре са послодавцима
Др Кисић-Тепавчевић: “Не носим маску да ми не поквари шминку, а шминкам се да будем лепа”
Појачана музика на фонтани на Славији да се не би чули зли језици… А ево шта говоре:
Вучић предложио да се због корона вируса откаже гласање и СНС прогласи за победника избора
Др Несторовић: Ово је најсмешније од свих ванредних стања у историји

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *