Нови закон о раду: Смрт запосленог мораће да се најави послодавцу 15 дана раније

Saša Radulović

Министар је решења за нови закон изгуглао једне ноћи на неком хрватском сајту

БЕОГРАД – Смрт запосленог мора послодавцу да се најави најмање 15 дана унапред, боловања се укидају, операције су забрањене, а сахране блиских чланова породице одобрене су после радног времена. Ово су само нека од решења новог закона о раду који ће поближе регулисати односе радника и послодавца, а који је припремило Министарство привреде.

Како за Нашу Патку каже министар привреде Саша Радуловић, овај нацрт закона је предложио, а Влада усвојила, пошто је „пре неку ноћ, кад није могао од умора да спава, пронашао на неком хрватском сајту предлог колективног уговора.“

Према његовим речима, од сада ниједан послодавац више неће да прихвата потврду о привременој спречености за рад као доказ болести.

– Ако запослени може да стигне код лекара, може и на посао. Хируршке интервенције строго су забрањене! Запосленима су за рад неопходни сви њихови органи, јер их је послодавац запослио целе. Због тога ће се сваки оперативни захват на њиховим телима третирати као груба повреда радне дисциплине – објаснио је Радуловић.

Он је изричито нагласио да се више неће толерисати одсуство са посла због смрт члана породице, јер, како је рекао, “живот тече даље”.

– Мртвом рођаку ионако више не можемо помоћи, па тиме сахрана не може бити изговор за јавашлук. Што се тиче смрти самог запосленог, она је прихватљива као оправдање за изостанак са радног места, али само и искључиво уз услов да је најављена послодавцу најмање 15 дана раније! Дакле она је у рангу отказног рока – категоричан је министар привреде.

Радуловић каже да ће строго бити надгледана и употреба тоалета на радном месту.

– Запослени се превише задржавају у тоалету. Послодавац је у обавези да направи распоред коришћења тоалета по абецедном или азбучном реду, свеједно. На пример, сви запослени који се презивају на А обављаће нужду од 8:00 до 8:20. Они који се презивају на Б користиће те просторије од 8:20 до 8:40, и тако редом… Уколико запослени не обави нужду у предвиђеном термину, мораће да причека следећи дан, док опет дође на ред. Време боравка у тоалету ограничено је на два минута. Након минут и 50 секунди оглашава се аларм, а уколико радник не напусти мокри чвор у наредних десет секунди, оглашава се сирена за узбуну – наводи министар.

Он каже да ће мршави људи имати обавезу да носе више слојева одеће, како би деловали ухрањено, док ће гојазнима пауза за ручак трајати свега минут и по, колико да попију пилулу за мршављење и воду, а у садејству са повећаним обимом посла лакше ће смршају.

– На овај начин запослени ће, ако преживе, остваривати бољу продуктивност у раду, што ће се одразити на повећање бруталног домаћег производа – закључио је Радуловић. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *