НОВЕ МЕРЕ: Ко не буде носио маску плаћаће ПДК

БЕОГРАД – Сви грађани Србије који не буду носили маске било на улици или у затвореном простору мораће да плаћају порез на додати кисеоник – ПДК, најавила су министарства финансија и екологије.

Триван и Мали уводе еколошку таксу на додати О2 (и-лустрација: Наша Патка/Јутјуб скриншутс)

– Мислили смо да овај порез назовемо порез на додати ваздух, али би скраћеница ПДВ збуњивала грађане јер већ имамо сличну, да не кажем исту скраћеницу. Зато смо на предлог министра екологије одлучили да то буде порез на додатни кисеоник – скраћено ПДК. Лингвисти ће дати коначни суд да ли треба да се зове додати или додатни, али засад ћемо сматрати исправним оба назива. Углавном, то је онај додатни кисеоник који не бисте удахнули да сте користили маску – казао је спороодлазећи министар финансија Синиша Мали.

Он је нагласио да ће се порез наплаћивати само на кисеоник из ваздуха, док ће азот бити потпуно бесплатан.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван објаснио је да ваздух, или прецизније кисеоник, постаје све већи луксуз у Србији. 

– Као што се дешава мистериозни нестанак вода из планинских река, тако и ваздуха све мање има у Србији,  и морамо да пазимо како га трошимо. Грађани се понашају неодговорно и удишу ваздух пуним плућима и зато га све мање има. Постојећи фонд дрвећа не може да обради сав тај издахнути угљен-диоксид, а шта ће тек бити кад посечемо Кошутњак? Зато се у наредном периоду такво понашање неће толерисати и грађани Србије мораће да се суздржавају од дисања – нагласио је Триван.

Он је појаснио да неће бити кажњавања оних који не носе маске на улици или код куће, али ће се мерама пореске политике и еколошких такси подстицати веће коришћење рециклираног ваздуха. 

– Ту су од значаја анти корона маске које ће имати и ту другу улогу. Наиме, оне у великој мери задржавају издахнути ваздух који садржи висок проценат угљен-диоксида, тако да га поново удишемо и на тај начин рециклирамо. Они који не желе да редовно носе маске плаћаће ПДК. То није казна, то је еколошки порез, а грађани који се одлуче да стално носе маске биће ослобођени од плаћања ПДК – истакао је министар екологије.

Иначе, овај порез обрачунаваће се према капацитету плућа корисника и броју удаха у минути.

Аутор: Панургије Чичамичић

Учланите се на фејсбук страницу Наша Патка кликом ОВДЕ, или пратите на Твитеру кликом ОВДЕ

Комунална полиција ће хапсити Београђане који не могу да докажу како су од куће доспели у други део града

Прочитајте још и ово, ако смете:

Др Срђан Јанковић преживео ужас: Док је спавао, спала му маска с лица!
Скочиле цене јаја и трулог парадајза уочи конституисања Народне Скупштине
ОКО СОКОЛОВО, ТЕЛО НОСОРОГОВО: “Морали смо набавити ланд ровере јер су улице у Београду разроване”
Кризни штаб формирао Кризни штаб за одбрану Кризног штаба
У 5Г опреми, пристиглој као помоћ из Кине, пронађени и респиратор и маска
Откривена кардинална грешка лекара: Све време уместо ПЦР користимо ПРЦ тестове
Радник зоо врта поједен јер није држао социјалну дистанцу са крокодилом (ФОТО)

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *