Гламочић показује будућа пиринчана поља

Нова пољопривредна стратегија: На поплављеним пољима засејаћемо пиринач

Гламочић показује будућа пиринчана поља

Министар Гламочић показује где су се стекли услови за пиринчана поља

БЕОГРАД – Министар пољопривреде у техничкој влади Драган Гламочић изјавио је данас да су на поплављеним пољима у Србији створени идеални услови за сејање и гајење пиринча. 

– Ово је савршена прилика за Србију да постане конкурент македонским пиринчаним пољима, па и да преузме примат у производњи пиринча у региону, а зашто не, и у Европи. Ово се времена која захтевају брзе реакције, па је Министарство пољопривреде подстакнуто поплавама направило хитан план. Верујемо да ћемо уз помоћ локалних Кинеза, који могу да нам пренесу богато искуство и знање, убрзо надмашити Македонце. Циљ нам је да направимо бренд који ће се показати квалитетнији од кочанског пиринча – поручио је Гламочић, приликом обиласка поплављених њива.  

Он је најавио да ће бити створен систем по којем ће се сваке године реке изливати, како би производња пиринча напредовала. 

– То ће бити лако, само ћемо појачати досадашње понашање. То је пре свега бацање смећа у реке, тако да оно попуњава дно реке и истискује воду ван корита. Исто тако, нећемо на време испуштати воду из акумулационих језера хидроцентрала уочи отапања снегова и током великих киша, како би та језера већ била пуна, и не би могла да приме вишак новопридошле воде. Постоје још бројне методе како излити реке, али ове две су нам кључне јер за њих није потребно никакво улагање – поручио је Гламочић. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *