Немачка поклања Србији покварени семафор, Бундестаг укинуо месец јануар из календара

semafor merkel

Још само седам месеци до зеленог светла, што гестикулацијом руке показује и Ангела Меркел

БЕРЛИН – Данашња седница Бундестага на којој је једна од тема била и зелено светло за почетак преговора ЕУ са Србијом, отишла је у непознатом правцу.

Наиме, најјача политичка сила у Бундестагу, Хришћанско демократска странка, одлучила је да Србији да „зелено светло“ са једног од покварених семафора на првој раскрсници иза тријумфалне капије у Берлину. Ову информацију обнародовала је немачка канцеларка и лидер те партије Ангела Меркел, најомиљенија европска политичарка на Балкану, са популарним надимком Баба Сера (што је изведено од енглеског „сер“ – „господин“, тј. у женском роду „сера“ – „госпођа“).

Свечани чин доделе симболично ће бити обављен на месту где је некада стајао берлински зид, а семафор са трепћућим зеленим светлом ће српском премијеру Ивици Дачићу уручити начелник саобраћајне полиције града Берлина.

Иначе у наставку седнице једногласно је усвојена и одлука да се са Србијом отпочну преговори о приступању ЕУ  у јануару месецу. Наравно уз сет нових услова који нису познати чак ни Меркеловој, зато што их још није смислила, будући да јoj ових дана недостаје креативности.

Кулминација ове по свему специфичне седнице Бундестага десила се када је пре отварања текућих питања – пива марке „бавариа“ и„хајнекен“ и финансирања Минхенског октобарског фестивала пива, једногласно усвојен предлог Странке зимзелених да се од наредне године из календара избаци месец јануар, како би се најрационалније извршиле буџетске уштеде.

Бундестаг је као што видите имао врло интезиван радни дан, а није ни чудо када  је немачки парламент добио име по пијаци која се налазила на истом месту у средњем веку, на којој је за само један дан продата комплетна колекција медвеђих бунди због изузетно ниских температура једног јануара 1464. године.

Од тада до данас, медведе, осим у бутицима кожне галантерије не можете више нигде наћи у Берлину.

 

За Нашу Патку из кафане “Пљачка трећег рајха“ у Берлину

специјални извештач Угљеша Чађеновић-Црни

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *