Не знамо шта ћемо за наслов овог текста јер је протест радника културе био сувише културан

protest kulture

Док горе Париз, Истамбул и Рио, у Београду се полиција на протестима досађује

БЕОГРАД – Протест уметника и радника културе у центру престонице протекао је данас у незанимљивој, штавише досадној атмосфери.

Скуп је био право разочарење за представнике медија јер није избио ниједан инцидент, нису узвикиване вулгарне пароле, нити је било узвикивања било чега, а није било ни најмањег наговештаја од сукоба са полицијом.

– У време када широм света бесне рушилачке демонстрације, туче са органима реда, рањавања, када горе Париз, Стокхолм, Лондон, Истамбул, Рио де Жанеиро, када има и мртвих, само се код нас, у Београду, мимо читавог света дешавају овакви смарачки протести. Ми све увек радимо наопако – резигнирано је прокоментарисао један колега новинар додавши да не зна шта ће да стави као наслов, док је други рекао да неће ставити ништа већ да ће изнад текста оставити празно.

На скупу није изречено ништа, нити су постављени било какви захтеви. Нису држани запаљиви говори, нити они незапаљиви. Било је додуше неких транспарената, али њих не вреди ни спомињати, јер би постојала опасност да интернет падне у бедак и почне да багује док их читате у овом чланку.

Скуп је, иначе, започео гонгом и механичким гласом са звучника који је монотоним тоном рекао: „Почиње да откуцава први сат протеста уметника и радника у култури“.

Након што се ништа није дешавало сат времена, уследио је други гонг и глас: „Управо је истекао први сат протеста. Протест је тек почео. Протест ће се наставити“.

То је можда и најзанимљивији моменат, јер ова друга објава садржи контрадикторне ставове. Није јасно да ли је „истекао први сат“, или је протест „тек почео“. Мада, формално-правно гледано, протест уопште није почео ни пре ни после јер није садржао битне елементе једног протеста: демонстрације, запаљиве пароле и сукобе с полицијом.

Редитељ Горан Марковић је рекао да протест нема ниједан захтев и да је добро што је тако.

– Не тражимо ништа, скупили смо се ето тако. А, да, има ту нека прича око тога да је само 0,62 одсто издвајање из буџета за културу, али се не бунимо због тога. Хоћемо само да нас примете – истакао је Марковић.

А њих није приметила ни полиција, којој није било јасно зашто су ту доведени. У доколици, неки припадници органа реда сели су на тротоар и прешли на друштвене игре попут карата или јамба. Реквизите су покуповали у оближњим трафикама.

– Очекивали смо нереде, или у најмању руку чарке, а ово је право разочарење. Да сам знао да ће овако бити, понео бих монопол или ризико – изјавио је један полицајац.

Уколико је неко од читалаца био толико залудан да све ово прочита, а има идеју шта да ставимо као наслов чланка, нека изнесе конструктиван предлог испод текста.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *