pticji grip novi

Научници патентирали птичји грип који се шири 10 пута брже од претходног

pticji grip novi

Кинески научници настављају са напорима да се грип што лакше пренесе на човека

ПЕКИНГ – Кинески научници постигли су велики успех направивши птичји грип који се шири десет пута брже од оног Х5Н1 који је сејао панику пре десетак година. Грип је регистрован у заводу за патенте под називом Х7Н9, а по степену ширења пандемије и смртоносности превазилази чак и онај свињски Х1Н1.

Како су саопштили кинески научници, нови птичји грип резултат је дугогодишњих напора великог тима.

– Радили смо мукотрпно и са поносом можемо да представимо наш нови патент, грип који је вишеструко смртоноснији од претходног и много лакше прелази са птица на људе. Наравно, ту није крај, настављамо са напорима да прелаз грипа на људе учинимо извесном већ кад птица прелети изнаде нечије куће, и да брзину ширења пандемије устостручимо, ухиљадостручимо, умилионостручимо, убезбројостручимо… Уосталом, зашто нас плаћају фармацеутске компаније – рекао је Ксјао Минг Ђинг, вођа научног тима.

А званичници Светске здравствене организације саопштили су да читав тим заслужује велико признање за допринос развоју инфективних болести.

„Овакви помаци у науци остављају наду да има места за напредак познатих болести и развоју нових, а тиме и за већи профит фармацеутских компанија“, наведено је у саопштењу.

Овим успехом кинеског тима за развој птичјег грипа бачена је рукавица у лице тимовима који се баве развојем свињског. Научна јавност сада очекује њихов одговор на овај изазов. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *