Највећи светски умови математике не успевају да израчунају излазност на изборима у Србији

ЕНИГМА – Након што Цесид, Ипсос, Црта и РИК нису успели да узрачунају колико је процената грађана Србије изашло на парламентарне изборе, у израчунавање овог нерешивог математичког проблема укључили су се и највећи светски математички умови, али засад без (тачног) резултата.

Највећи математичари света су збуљени, пардон збуњени овом енигмом (фото: pixabay.com)

– Ово је заиста претешко. Делује наизглед једноставно, као обична једначина са две познате: поделиш број изашлих гласача са бројем уписаних у бирачке спискове и помножиш са 100 и тако добијеш проценат изашлих. Тако то иначе функционише, и израчунава се за пет секунди, док укуцаш бројке у дигитрон, али у овом случају то је много компликованије – каже математички геније Флојд Еуклид Фишер који лупа главу не би ли пронашао решење.

Његов колега, Вишванандан Раџамајан, добитник Ноблесове награде из аритметике, каже да није очекивао овакву мозгалицу од наизглед безазленог задатка.

– Ово је прави изазов. Мислио сам да је већ све откривено у математици, али српски избори су показали колико тога у ствари још не знамо. Мислим да се у оваквој ситуацији треба вратити коренима, па покушати рачунати на прсте, мада то може потрајати. Потребна је дубока концентрација и самоизолација, да вас нико не омета како се не би забројали – сматра Вишванандан.

Наизглед једноставна једначина са две познате, али кад је излазност испод 50% долази до аномалије (фото: pixabay.com)

Теоретичар математике Јан Питагориан каже да је наизглед чудно то што је пролазно време излазности било лако израчунати на сваких сат времена, али када је гласање завршено, ствари се компликују.

– Ствар је у томе што када имате коначну излазност мању од 50 одсто, ту више не важе глобални закони математике, већ локални, и сада то већ постаје тешко израчунати. За израчунавање тога издају се посебне дозволе које издају власти, заједно са правилима израчунавања. Другим речима, за резултат је потребно питати онога који све види и све зна, а то је најбољи математичар Србије Александар Вучић. Морам признати да сам га и сам већ питао, али он засад само држи састављене прсте испред груди и мудро ћути. Ах, какав је то мудрац – закључује Питагориан.

И у редакцији Наше Патке има врсних математичара и верујемо да смо пронашли решење. Све што треба јесте факторијел (!) Лудолфовог броја (3,14) помножити са Вучићевим именом. Пи!

Аутор: Панургије Чичамичић

Учланите се на фејсбук страницу Наша Патка кликом ОВДЕ, или пратите на Твитеру кликом ОВДЕ

Турски историчари тврде: Довели смо мање Арапа у Србију за 5 векова, него Вучић за 5 месеци

Не пропустите никако:

Постављена апликација “Конвертитор” за прелазак у СНС
Помрачење Сунца из Србије било видљиво у поноћ
Вучић обећао да ће се борити за још више улагања у његове промотивне спотове
Просечан грађанин Србије размишља о томе како изгледа грађанин Србије са просечном платом од 518 евра
Весић: Време је показало да нам је за Београд на води неопходна гондола. Штавише, гондоле
ПЛАНЕТА ЈЕ НА НОГАМА! Српски научници открили начин да ОДМАХ продуже људски живот на 300 година! Ево како
Грађани који умру од короне добијене на гласачком месту моћи ће да туже државу за одштету
Теоретичар досељавања Словена поручио Новаку: “Мајсторе, држи се ти вакцина” (ВИДЕО)

 

Поделите

3 Коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *