evro jede kipar

ММФ Кипру: Даћемо вам паре, ако уништите ваше банке

НИКОЗИЈА – Међународни монетарни фонд поставио је услов Кипру да уништи своје банке, ако жели да добије помоћ од 10 милијарди евра у виду зајма са повољном каматном стопом од 6.000 одсто годишње.

Председник Кипра Никос Анастасиадес изјавио је да је „ММФ на овај начин пружио руку спаса Кипру“.

–  ММФ је потпуно бесплатно уступио Кипру „know how“ методу за уништавање банака. Она се састоји у следећем – опорезовати све штедише у банкама по стопама од 6,75 до 9,9 одсто, што ће као последицу имати да сва клијентела напусти кипарске банке као несигурне, а то ће свакако довести до нестанка банака на Кипру. Заузврат добићемо 10 милијарди евра, и не, то није кредит, како неки нестручни кругови извештавају, то је зајам. Рећи ћу чак, Зајам за препород Кипра. Ово је прилика која се пружа једном у животу и не смемо је пропустити – изјавио је Анастасиадес.

Банкарски сектор на Кипру већ неко време је у великим проблемима. Како су навели званичници ММФ-а у разговорима са кипарским представницима власти, „нема банака, нема проблема“.

Осим тога, Кипрани ће имати добру прилику да се лише неколико стотина милијарди евра које су у њиховим банкама похранили светски финансијери, пре свега руски, а заузврат ће добити 10 милијарди евра кредита зајма од ММФ-а.

– Познато је да једна милијарда ММФ-ових евара вреди више него 100 милијарди других. За нас из ММФ-а, наравно – изјавио је овим поводом Дејвид Чартранд, председник ове међународне монетарне институције.

 А Швајцарска, Девичанска Острва, Маршалска Острва, Сент Винсент и Гренадини и други порески рајеви широм света, изразили су дубоку забринутост због урушавања кипарског банкарског система.

„Веома смо узнемирени чињеницом да се новац са Кипра може прелити у наше банке. Не знамо више шта ћемо ни са нашим новцем, а не још да примамо клијентелу са Кипра“, саопштило је Удружење банкара Швајцарске и додало да ће „у крајњем случају бити приморани да примене `кипарски рецепт` опорезивања штедиша“. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *