Вербић са сарадницима

Министарство просвете протестовало због прекида обуставе рада током зимског распуста

Вербић са сарадницима

Буџетом за 2015. предвиђене су умањене плате штрајкачима, па сваки прекид штрајка ремети државну касу (Фото: скриншот Танјуг)

БЕОГРАД – Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је енергичан протест просветним синдикатима због прекида штрајка током периода зимских ферија. 

Министар просвете Срђан Вербић изразио је своје огорчење због овакве одлуке, рекавши да је она била неочекивана за министарство на чијем је челу.

– Иако је овакав сценарио био теоретски могућ, надали смо се да се просветни синдикати неће понети тако некоректно и прекинути штрајк у време распуста. Мислим, шта сад да очекујемо, да га поново прекину за пролећни распуст или још горе, за летњи који траје два и по месеца? – упитао је Вербић.

Он је истакао да је усвојеним буџетом за 2015. годину предвиђена исплата умањених зарада за оне који су часове због штрајка скратили на 30 минута.

– Шта сад да радимо? Ми смо рачунали са штрајком до краја школске године, што би нам донело планиране уштеде у буџету. Сада штрајкачи користе то што нема наставе и прекидају штрајк, како би у периоду док су на одмору примили пуне плате. Већ у јануару ћемо због ове три недеље обуставе штрајка имати губитак мерен милионима динара. То је заиста нечувено и то ће нам пробити буџет за 2015. годину – упозорио је Вербић, који је изразио бојазан и да овај прекид штрајка не постане трајног карактера по завршетку зимских ферија.

Међутим, како су најавили просветни синдикати, разлога за забринутост нема јер је у питању само привремена обустава прекида рада, или прецизније, привремени прекид обуставе рада, па ће штрајк професора бити уредно настављен након завршетка тронедељног зимског одмора. Како тврде у Унији просветних радника Србије, разлог привременог прекида штрајка није финансијске природе.

“Током штрајка смо поштовали минимум процеса рада, а било би потпуно бесмислено да смо га наставили и током зимске паузе. Јер шта? Онда бисмо морали да поштујемо минимум процеса одмора?”, зачуђено се питају се у синдикату.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *