Мигранти покушали да пређу Дунав дишући на трску као Стари Словени, па се подавили

ВИДИН – Десетине миграната са Блиског Истока и средње Азије, подавило се јуче у Дунаву када су покушали да пређу ову реку у близини Видина, дишући на трску као Стари Словени.

Преживелим мигрантима није јасно како је то пошло за руком Словенима, и то Старим (фото: Јутјуб скриншут)

Један од ретких преживелих, Хасан Фелаини из Пакистана, који је успео да исплива назад, посведочио је да су они покушали да пређу из Бугарске у Румунију, у нади да ће потом преко Мађарске стићи до Западне Европе. Како је рекао, идеју са трском су им дали бугарски ученици. Они су им испричали да су учили из историје како су Стари Словени, који су такође били мигранти, на тај начин прегазили Дунав.

– Кад су могли ти Словени, иако су били стари, рекли смо да то можемо и ми. Напунили смо џепове камењем да бисмо могли ходати по дну, као они костури из “Пирата с Кариба”, и узели смо најдуже трске, дуге по неколико метара и ставили их у уста. Ходање по дну је ишло некако, све док нисмо упали у дубљи муљ, па нисмо видели ништа куда идемо. Али са дисањем је ишло пуно теже, јер трска није функционисала – изјадао се Хасан.

Њима неколицини, које Дунав није однео или подавио у вртлозима, касније су околни сељани рекли да трска има чланке на сваком педљу дужине, те да зато заправо нема рупу целом дужином, па се на њу не може дисати.

– Ти Стари Словени мора да су имали супермоћи када су тако прешли Дунав. Кажу да су им тако прешла и мала деца, па и све њихове биљке и животиње. Чак су и њихови пси и краве дисали на трску – у чуду је испричао Хасан.

Позвали смо највећег стручњака за досељавање Словена, Радивоја Радића, како бисмо га упитали зашто су се мигранти подавили.

– Дунав је могуће прећи уз помоћ трске само ако долазите северно од Дунава, а ови мигранти су долазили са супротне, јужне стране. Осим тога, трска је у међувремену засигурно еволуирала, па је од седмог века до данашњих дана добила чланке. То је једино здраворазумско објашњење – рекао је Радић.

Аутори: Крум Борисов, Давид Штрбац

“Србска част” одузела од Бугарина БМВ од 400 коња јер га је шутнуо у гуму

Не пропустите:

Мигрант покушао самоубиство кад су му рекли да је добио имање у Србији
Кад су видели рачун за вечеру на хрватском приморју Немци схватили зашто Хрвати масовно беже у Немачку
Иран запретио САД осветом јер су због њих оборили украјински авион са 82 Иранца
Швеђани љути на своју Грету јер је против глобалног загревања: “Ћути, бре дете, покочисмо се овде од студени!”
Европска Унија блокирала предприступне преговоре са Венецуелом док Мадуро не да оставку
Шаман који је хтео да уклони Путина признао да мора да му скроз приђе да би магија његовог бодежа деловала
По први пут један гоблен постао премијер Аустралије

Поделите

Један коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *