Град

Малинари се окрећу продаји града

Град

Кафићи и ресторани заинтересовани су за откуп великих количина ледене падавине

АРИЉЕ – Град који обилно засипа и пустоши малињаке по Србији, навео је малинаре на домишљату замисао да отпочну скупљање и продају нападалог леда кафићима, ресторанима и хотелима, који су спремни да откупе велике количине ове културе.

– Одлучили смо се на овај корак јер је град потпуно уништио малине, па смо се досетили да се преоријентишемо на ову падавину. Схватили смо да се то више исплати, јер није потребно никакво заливање, окопавање, нити прскање против штеточина или болести. Једноставно треба сачекати, и он буквално падне с неба – вели за Нашу Патку Милета Станојевић, малинар из Ариља. 

Лед је изузетно тражен по угоститељским објектима, посебно у летњем периодуа овај природни лед који пада из облака, много је популарнији код гостију од обичног који се добија са чесме.

– Лед који пада у виду града није као онај који се прави од чесмоваче, већ је за разлику од њега потпуно природан и не садржи хлор, због чега је на доброј цени. Такође, округле коцке леда, заправо лопте леда, потпуни су хит у угоститељским објектима. Зато смо искористили ово што нам је природа подарила и одлучили да развијемо нови посао – казао је Станојевић. 

Он истиче да су стручне службе упозорене да ни убудуће не набављају противградне ракете како не би упропастиле нови бизнис ариљских малинара.

– Природа је овде издашна и град пада у великим количинама. Надамо се само да људски фактор неће покварити овај посао тако што ће неко неодговорно лице лансирати противградне ракете – рекао је Станојевић. 

Његов комшија Радојица Милинковић објашњава да цена града варира у зависности од величине, па је тако најјефтинији онај крупни град величине јајета, потом ораха, па онај величине лешника, а најскупљи онај величине зрна грашка. 

– Једини проблем код града је што је подложан брзом кварењу, то јест топљењу, па бербу леда треба обавити веома брзо. Што се тиче смештајних капацитета, већ поседујемо одређени број хладњача у којима малина нема, јер их је град потукао, али може да се смести на тоне најквалитетнијег града. Такође, размишљамо и о проширењу капацитета – поручио је он. 

Како је рекао, планира се и о окупљање некадашњих малинара, сада градара, како би се организовао извоз овог леда у иностранство, а посебно у Русију.

– Руси су захтевни купци, али наш град, како смо већ рекли, испуњава све еко стандарде. Потпуно је природан, није генетски модификован и може да служи за све врсте освежавајућих и хладних напитака – истакао је Милинковић. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *