Албанци бегају

Мађари беже пред најездом Албанаца са Косова јер су Гајгерови бројачи полудели

СЕГЕДИН – У пограничној зони на граници Мађарске са Србијом локално мађарско становништво почело је панично да се исељава јер је забележен повећан степен радијације од како су на десетине хиљада Албанаца са Косова тим путем кренули у миграције ка Европској унији, пише лист “Мађар хирлап”. 

Мађарска војска је на појединим тачкама измерила наводно и до 20 пута већу радијацију од дозвољене, а вест о томе процурела је у медије, што је изазвало панику код локалног становништва. Многи су оставили своје куће и кренули ка северу Мађарске, а последње информације говоре да се ка Будимпешти већ стварају колоне аутомобила на аутопуту. Други су се запутили ка околним земљама, а неки чак и код рођака у Војводину, наводи лист.

Сегедин и Баја су напола опустели, а нека околна насеља су већ потпуно пуста од локалног становништва, али не и од Албанаца. 

– Кажу да је Косово од рата наовамо загађено радијацијом. Верујте, откад се ово дешава проверали смо стање на Гајгеровим бројачима, а резултати су били шокантни по целом селу. Кад смо ушли у кафану коју су Албанци запосели, бројачи су потпуно полудели. Власти о свему томе ћуте, али ми смо морали да се евакуишемо – казао је Имре Ђула, мештанин села Ашотхалом, којега је екипа “Мађар хирлапа” затекла у колони мађарских избеглица.

– Шта нам преостаје осим да се склонимо. Кажу да је на то Косово НАТО побацао на хиљаде тона осиромашеног уранијума и сад је њихово становништво радиоактивно. Полиција се устручава да их хапси и враћа назад, јер се полицајци плаше да се не озраче. Не можемо да се вратимо док се ова зона не деконтаминира – поручила је Ержика Сабадош из Бачалмаша. 

А Влада Мађарске апеловала је на грађане да се врате кућама, поручивши  да нема разлога за забринутост и да Албанци нису баш толико радиоактивни. Како би то и доказали, премијер Виктор Орбан и поједини министри посетили су угрожена погранична подручја на југу Мађарске, обучени у одела за заштиту од гама и других врста зрачења.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *