GMO protest

Корисници ГМО производа протестовали против органске хране

GMO protest

Органска храна велика опасност да почну да се рађају мутанти без једне главе, репа, крљушти…

БЕОГРАД – Грађани Србије који користе у исхрани генетски модификоване производе, учествовали су данас у протестној шетњи кроз центар Београда револтирани због тога што органска храна није прописно обележена како би је могли избегавати.

Они су своје незадовољство исказали само дан након изјаве министра пољопривреде Драгана Гламочића који је рекао да органска храна није прописно обележена те да је могуће да грађани конзумирају и такву храну, а да то и не знају.

– Страшно је што је претходна власт крила ове чињенице од својих грађана. Последице конзумирања органске хране нису још до краја испитане, али неки експерименти са белим пацовима који су храњени органским краставцем показују да је дошло до дегенеративних промена у наредним генерацијама, односно да су те животиње изгубиле две ноге. Уместо са шест, рађале су се са четири. За људе је потребно много дуже времена за испитивање, али већ се питамо да ли ће се наредне генерације рађати без ногу – поручила је окупљеним грађанима Маријана Дракулић, активиста компаније „Монсанто“.

Учесник скупа Кристијан Ракић, казао је да грађани Србије имају право да знају шта једу.

– Ако ће органска храна бити доступна на рафовима без ознаке, онда заиста треба да се плашимо за наше потомство. Треба ли да нам се рађају мутанти, “фрикови” који немају ни крила, ни реп, па ни крљушти? – упитао је он.

Министар Гламочић је изјавио овим поводом да је у питању наслеђена ситуација, али да свакако морамо да ускладимо ове прописе са прописима Европске уније.

– До краја године можемо очекивати закон о органској храни коју ће моћи да узгајају само лиценцирани произвођачи и биће тачно прописано где и како може да се она гаји. Ови производи мораће да носе ознаку „НЕ ГМО“ – обећао је Гламочић.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *