redovi na kipru

Кипарски парламент усвојио порез на штедњу од 470 одсто

НИКОЗИЈАКипарски парламент изгласао је данас једнократни порез на штедњу од 320 процената на штедне улоге мање од 100.000 евра, односно 470 процената на улоге преко те суме.

У складу са том одлуком, грађани који имају средства до 100.000 евра на штедњи, мораће да уплате још 220 процената од суме које имају на банковном рачуну, а уколико имају преко 100.000 евра, мораће да уплате још 370 процената од уложене суме.

Већ на прву вест о овој одлуци кипарског парламента, грађани су нагрнули на банке, како би уплатили новац. Редови пред банкама су огромни, па је кипарска Централна банка наложила да се банке не отварају док се не утврди којим редом ће грађани уплаћивати новац.

– Како би се избегле гужве у банкама, свако ће морати да узме број и да дође у заказано време. Банке ће бити отворене у четвртак, када све буде спремно за пријем новца – изјавио је гувернер Централне банке Кипра Паникос Деметријадес.

Међутим, нездадовољни грађани Кипра и даље у великом броју чекају пред банкама у жељи да међу првима узму бројеве и да тако први дођу на ред за уплату. Ситуација је достигла тачку усијања и постоји опасност од избијања нереда.

– Желим што пре да уплатим тражени новац, јер у супротном почиње да тече затезна камата која може потпуно финансијски да ме уништи – рекао је за ТВ Никозија Јоргос Далипагис.

– Овде има људи који прелазе ред, како би први добили бројеве. Срамота! Органи ред би требало нешто да предузму – пожалила се Марија Анортозис.

А руски председник Дмитриј Медведев критиковао је овакву одлуку кипарских власти.

– Тражимо да парламент Кипра још једном размотри своју одлуку, јер на Кипру највише има уложеног руског капитала. Највише би нам одговарало да порез буде 790 процената, али све испод 580 одсто је апсолутно недопустиво – казао је Медведев за РИА Новости.

Ова одлука кипарских власти донеће и помоћ ММФ-а и европских фондова у висини од 10 милијарди евра, у виду зајма са каматом од 6.000 одсто. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *