авион се накривио

Кафа најчешћи узрок авионских несрећа

ЛОНДОН – Проливање кафе по инструмент табли најчешћи је узрок падова путничких авиона у свету, потврдило је истраживање Института за аеродинамику и атомистику “Џон Незбит” у Лондону. 

Како се наводи у истраживању, последњи случај када је умало пао авион “фалкон” српског председника Томислава Николића, али и најновији случај када је апарат за кафу изазвао пожар у авиону са босанскохерцеговачким политичарима, само је потврдио ово истраживање чији резултати су већ били спремни за објављивање. 

– Такође смо утврдили да се опасност од тога да кафа обори авион повећава геометријском прогресијом уколико се у авиону налазе политичари. Кафа може да поквари мотор авиона, да сломи крило или да спречи отварање точкова приликом слетања, а она је и узрок брзог понирања летелице. Ми то кажемо да авион “пада као камен” – објашњава доктор Арчибалд Симонс из Института “Џон Незбит”. 

Он каже да је утврђено да је најчешћи узрок авионских несрећа проливање кафе по инструмент табли “што је чест случај због ваздушних турбуленција и ветрова у стратосфери”.

– Има и случајева да се запали апарат, или пак (није Станислава Пак, прим. прев.) да стјуардеса гата пилоту у талог од кафе, па му види несрећу на путу или му види да га жена вара док је он у ваздуху, што изазове неконтролисану реакцију нервног система пилота и често пад летелице – навео је Симонс.

Истраживање показује да је квар на авиону, који није проузрокован кафом, већ дотрајалошћу опреме, на другом месту узрока авионских несрећа, а потом следе терористички акт, обарање балистичком ракетом и судар са камионом.

Произвођачи кафе најавили су да ће за потребе авиокомпанија почети да праве специјалну врсту тог напитка, кафу која се неће проливати, чиме ће спречити извлачење закрилаца у случају да стјуардеса случајно закачи дугме приликом брисања командне табле.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *