ivo josipovic srednji prst

Јосиповић: Хрватска ће унаприједити еуропске културне вриједности, имамо што за показати

ivo josipovic srednji prst

Неким еуропским државама пружиш прст, а оне би хтјеле цијелу руку

ЗАГРЕБ – Иво Јосиповић, председник Хрватске, изјавио је поводом уласка те земље у Европску унију, да ће Хрватска имати шта да пружи Европској унији као свој допринос унапређењу европске културе.

– Неке еуропске земље одвећ критизирају Хрватску по питању недовољне господарствене развијености и високе разине корупције. Но, желимо им поручити да Хрватска има Еуропској унији што за пружити – рекао је Јосиповић.

Он је објаснио да су то пре свега вредности хрватске културе, додавши да „то није пуно, али је из срца“.  

– Свакако, увјек има оних који би, кад им пружите прст, хтјели цијелу руку. Таквима желимо јасно рећи да је хрватска демокрација јако млада, да још трпи посљедице посткомунистичког периода и рата на сопственому тлу, те да се, ипак, морају задовољити само прстом – поручио је Јосиповић.

Он је те своје речи преточио и у симболичну поруку коју је послао званичницима Европске уније приликом свечане церемоније уласка Хрватске у породицу европских народа.

Јосиповић је том приликом навео да му је “особито жао” што немачка канцеларка Ангела Меркел није могла да присуствује свечаности како би јој лично пренео поруку захвалности хрватског народа на дугогодишњој помоћи те земље, од признања Хрватске након распада Југославије, до њеног уласка у ЕУ.

– Но, увјерен сам да је и она могла видјети поруку те хвале упућене понајвише Њемачкој и њемачкому народу – истакао је Јосиповић.   

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *