Josipovic Nikolic

Хрватска захтева од Србије да јој врати 400.000 Срба које је киднаповала из Крајине

Josipovic Nikolic

"Је л` ти то претиш?", реаговао је Тома кад је чуо нови услов – да Србија узме назад Барању

БЕОГРАД – Велики број окупљених Београђана спречио је данас својим телима хрватског председника Ива Јосиповића да са собом назад поведе 400.000 крајишких Срба који је Србија киднаповала из Хрватске од 1991. до 1995. године.

Јосиповић је на данашњем састанку са српским колегом Томиславом Николићем уложио “оштар просвјед”, јер Србија одбија да испуни своју обавезу и није вољна да тој земљи врати отете Србе. Он је ставио до знања да тек по испуњењу те обавезе Србије може бити речи о повлачењу хрватске тужбе против Србије за геноцид.

– Но ако Србија одбије вратити 400 тисућа хрватских држављана српскога подријетла, тај увјет Хрватска ће свакако поставити Србији прије њезиног уласка у Еуропску унију. Како ви Срби волите рећи: “Отето је проклето” – казао је Јосиповић у изјави медијима. 

Он се том приликом позвао на Међународну конвенцију о отмици, као и на пресуду српског суда да то становништво мора бити враћено Хрватској. 

Председник Србије Николић одговорио је да ти Срби не желе да иду јер тврде да су малтретирани, на шта је Јосиповић закључио да је “очито ријеч о стокхолмском синдрому, гдје се отети заљубљују у киднапере” и затражио да Србија нађе начин за испуњење ове обавезе макар и непопуларним методама. 

Након што је Николић одбио овакву понуду, Јосиповић је запретио да ће међу услове уласка Србије у ЕУ испоставити и тај да Србија мора узети назад Барању.

– Некоћ је Барања била српски териториј, не? Ту област никад нисмо жељели, штовише, она није била хрватска ни за вријеме НДХ. Но, комунистички злочинци, који су нанијели велика зла хрватскоме народу послије Другога свјетскога рата, казнили су Хрватску због учешћа у рату на страни Њемачке тиме што су нам, прекрајајући мапе, приквачили и тај терет – изјавио је Јосиповић.

Међутим, Николић се оштро супротставио оваквој идеји.

– Србија се једва решила Барање и сваки покушај Хрватске да силом врати Барању Србији, могао би бити повод за нови рат – упозорио је Николић. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *