Европска комисија укинула преференцијале Србији због злоупотреба са реекспортом миграната у ЕУ

БРИСЕЛ – Због злоупотреба са реекспортом миграната, Србији се укидају преференцијали на извоз миграната у земље Еворпске Уније, будући да је утврђено да су српски извозници препакивали мигранте са Блиског Истока, средње Азије и делова Африке и извозили их као српске мигранте, саопштила је данас Европска комисија.

Фон дер Лејен: Уместо извоза држављана Србије, уваљивали ЕУ мигранте из Азије и Африке – препакивали их и извозили као српске (фото: НП/Јутјуб и фејсбук видео скриншутс)

Како је наведено, преференцијали, односно трговинске повластице, гласе на извоз европских миграната, конкретно, на извоз грађана Србије у земље Европске Уније, а не на мигранте са Блиског Истока, Средње Азије и Африке.

“Међутим, након притужби земаља ЕУ, а посебно Немачке и Аустрије, да им из Србије стижу мигранти из Азије и Африке, који су у Србији само препакивани и на њих налепљене декларације и етикете да су српски мигранти, Европска комисија је спровела истрагу и утврдила да је заиста дошло до реекспорта миграната који су преко Турске, Грчке, Бугарске и Северне Македоније ушли у Србију. Ту су их српски извозници препакивали тако што су их евидентирали и давали им идентитете, а затим их реекспортовали у ЕУ уместо српских миграната за које су били одобрени преференцијали”, наводи се у саопштењу Европске комисије.

“Због злоупотреба са реекспортом миграната”, истиче се у обраћању, “обустављена је свака даља исплата преференцијала на извоз српских миграната у ЕУ, док се не утврди који су извозници препакивали мигранте.”

А јавности се обратила и председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, која је рекла да Владе Србије мора да обелодани ко је препакивао и извозио мигранте из Азије и Африке као српске.

– Тим извозницима мора бити одузета лиценца за извоз миграната из Србије у ЕУ. Све до тада Србији неће бити враћени преференцијали, али ће јој бити враћени ови реекспортовани мигранти. ЕУ је вољна да даје преференцијале на мигранте који су држављани Србије, а ови ваневропски нек остану у Србији. Ми разумемо да је по сазнању о истрази Европске комисије војска постављена у Шид како би спречила да мигранти беже из Србије, али Србија на многим местима има порозну границу према ЕУ и на томе мора да поради – истакла је фон дер Лејен.

Аутор: Давид Штрбац

Председник Вучић послао војску у Шид након што су мигранти покушали да побегну из Србије

Прочитајте још и ово:

РТС одбио да бесплатно емитује “Тежину ланаца 3” јер нико није могао да се угради
Архитекта “Матрикса” завиди Вучићу јер има више телевизора од њега
“Левијатан” обећао да пас Жућа неће бити процесуиран као саучесник напада на мигрантски центар
Мигрант ухватио и предао полицији грађанина који је кршио полицијски час
Вучић одлучио: Заменићемо дијаспору
Србија гради зид на граници према Мађарској и Хрватској да се гастарбајтери не би вратили
Четници запретили званичницима ЕУ: Позавртаћемо вам уши што сте нас ставили на црну листу
Европска банка штампа нових билион евра да би ојачала динар

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *