eston i taci

ЕУ: Има места за преговоре, ионако смо тражили више за Косово да добијемо мање

eston i taci

Одрећи ћете се услова да штитите српску баштину, зар не господине Тачи?

БРИСЕЛ – Знали смо да Србија неће прихватити услове из бриселских преговора са Приштином, зато смо и тражили дупло више, како би Србија била задовољна кад прихвати пола од тих услова – рекла је за Нашу Патку Кетрин Ештон, и не баш тако висока повереница Европске уније за спољну политику и безбедност (162cm).

Она је рекла да је чекала да види шта ће рећи амерички амбасадор Београду Мајкл Кирби, а пошто је он рекао да има места за преговоре, она може да понови његове речи.

– Из тог разлога има места за даље преговоре и Србији ће бити учињени одређени уступци – најавила је она.  

Наиме, на преговорима у Бриселу било је постављено десет тачака споразума: 1. усвајање нове Резолуције УН уместо 1244 2. признање косовске полиције као једине легалне уз Еулекс, 3. међународни позивни број за Косово, 4. признање косовских безбедносних снага као јединих легалних јединица уз НАТО, 5. интегрисање српских општина на северу у косовске институције, 6. укидање институција Србије, полиције и судства на северу Косова, 7. да Приштина контролише нове успостављене органе на северу, 8. заштита српске верске и културне баштине, 9. поштовање правних лица са двојном регистрацијом и 10. да Србија неће блокирати чланство Косова у ОЕБС и међународним спортским и другим институцијама.

По речима Ештонове, косовска страна је спремна на значајне уступке и може одмах да се одрекне две тачке – 8 и 9, и то трајно!

– Косовске страна може одмах и заувек да се одрекне два услова. То су заштита српске верске и културне баштине и поштовања правних лица са двојном регистрацијом, при чему би била обавезна само косовска регистрација. О осталим условима се може преговарати и очекујемо да Србија прихвати и потпише бар пет од преосталих осам да би можда добила датум за преговоре са ЕУ. А она три која остану ће ионако прихватити касније, заједно са још неколико нових услова – казала је она.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *