Еразмо Ротердамски пати што не живи данас јер би написао 24 тома “Похвале лудости”

ХАД – Холандски теолог и филозоф Дезидеријус Еразмус Ротердамски пожалио са на оном свету да не може више да гледа поплаву лудости на овом свету и изражио жаљење што се није родио крајем 20. века.

Ова књижица са слике не би му била ни за предговор, каже Еразмо  (фото: Наша Патка)

– Ови су, бре, луђи него икад. Ала бих се расписао да сам сада жив… Написао бих најмање 24 тома “Похвале лудости”. Она књижица што сам је издао не би ми била ни за предговор – изјавио је Еразмо Ротердамски за ТВ Хад.

Он је рекао да је одувек знао да је мудрост досадна и да никога не занима, али не може да верује да се лудост развила до те мере да више не може да се мери.

– Дете може да пријави властима родитеља што га је налупао по гузи, па сад деца дисциплинују родитеље и наставнике у школи, а не обрнуто. Ови што треба да се стиде сада се поносе, више се не зна ко је мушко ко је женско, нису сигурни ни они сами. Здрав разум више никоме није занимљив, тражи се само диплома као папир више, док све земље на свету постају банана државе којима управљају мајмуни. Или кловнови чији су удови окачени концима. Ови ријалити програми нису друго него чиста лудост. То је свима занимљивије него научни програм. Уместо религијских моралних поука, сав свет се загледао у садржаје голотиње и полног општења сваког са сваким, свађе, туче и увреде. Читав свет је постао један ријалити програм, ево и сада са овим смешним вирусом из боце. У страху не смеју ни да се рукују, али се потуку и порвају око тоалет папира да би после побегли у карантин. Па они се затварају као да су то куга, колера и лепра заједно, три у један, а не обична прехлада – у даху је изговорио Еразмо.

Аутор: Ханс Хоснфефер

Мртвац украо гроб другом човеку

Немојте прочитати ни ово:

Жељко Митровић предложио држави да се казна за напуштање карантина повећа на 50.000 евра
ДРАМАТИЧНО! Старлета нема шта да једе након одлуке да се затворе ресторани: “Умрећу од глади!”
Вучић одбио да иде у карантин јер је на Јутјубу гледао немачке лекаре који кажу да COVID-19 не постоји
Кон: Пошто су тестови на корону 50% тачни, Србија ће прећи на метод „писмо-глава“
Престравио се да је добио корону, лакнуло му кад су му лекари рекли да има само вариолу веру
Лончар: Мужеви се грле и љубе са женама, чак спавају у истим креветима, увешћемо строжије мере
Ако се неко закашље, падните непомични да вирус помисли да сте већ мртви

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *