Експлозија Сирија

Експлозија на гробљу, на десетине лешева

Експлозија Сирија

Детонација је на тренутак омела сан старог гробара Хакана

АЛЕП – Сиријски побуњеници дигли су ноћас у ваздух гробље у предграђу Алепа, при чему је настрадало на десетине, а према неким изворима и на стотине мртвих. 

Побуњеници су, како наводе извори сиријске агенције Сурија ал-Ен-ни, прокопали тунел испод града у жељи да допру до положаја снага Башара ал Асада, али, како се то популарно каже у Сирији, “скренули су десно, уместо лево од Албукеркија”, па су се нашли испод гробља у Алепу. 

Експлозија је разорила половину гробљу, мртваци су разасути на све стране, а има и велики број повређених тела. Према наводима стручњака, тешко је утврдити број настрадалих, јер су лешеви већ били у стању распада, а експлозија им је додатно помогла у томе. 

– Не можемо још ништа поуздано рећи. Негде су црви већ одрадили добар део посла, тако да су остале само разбацане кости. И гомила земље преко њих. Мораћемо да позовемо породице на препознавање да утврде коме која кост припада како бисмо могли да их поново сахранимо – рекао је Омран ал-Јасеб, форензички патолог из Алепа. 

– Ово је страшно, лешеви су посвуда! Јуче сам на гроб моје свекрве поставила диван букет хризантема, а сада га нигде нема. А ни свекрве – изјавила је једна пренеражена жена. 

Међу живима није било настрадалих, осим што је детонација на тренутак пробудила старог полуглувог гробара Хакана у кућици на другој страни гробља и оборила му џезву за кафу. Експлозија је поломила и стакла, а талас од детонације понео је завесу са прозора.  

– Мирно сам спавао кад сам одједном чуо да је нешто шушнуло и после тога осетио као да ме мама покрива да ми не буде хладно. Окренуо сам се на другу страну и наставио да спавам. Кад сам се ујутро пробудио, видим да сам покривен завесом и да је џезва на поду, иако је тамо нисам оставио. Поготово не у преврнутом положају. Погледам кроз прозор којег више нема, а кад тамо – мангупи током ноћи преорали гробље! Срећа да наше муштерије нису захтевне, па се не жале, али не знам шта ће рећи директор гробља, сигурно ће бити бесан као мунгос – рекао је збуњени Хакан. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *