Nacionalna stedionica Dinkic

Динкић рекао полицији да му је Национална штедионица највећи успех јер је то прва банка коју није угасио

Nacionalna stedionica Dinkic

Злонамерни медији оптуживали Млађу и кад је гасио и кад је отварао банке

БЕОГРАД – Млађан Динкић, некадашњи гувернер Народне банке Србије, потом алфа и омега финансија у Србији, посведочио је на четворочасовном саслушању у полицији поводом афере „Национална штедионица“ да је то његов највећи успех у каријери, будући да је то једина банка коју је отворио, док је све друге погасио.

Лидер УРС-а је сам изјавио након саслушања да је то најбољи доказ да није умешан ни у какве малверзације у овом случају.

– Што се тиче бесплатног давања просторија бившег СДК банци Национална штедионица, рекао сам да није тачно да је дат сав простор, него је нешто отишло и на просторије Г17 плус по Србији, тако да за одговоре на та питања морају да се обрате тој организацији – казао је Динкић.

Он је додао да је одлучено да преко нове банке „Национална штедионица“ иде и враћање старе девизне штедње, имајући у виду да су искусне банке могле да злоупотребе поверење и поново ојаде преварене грађане.

– Нисам могао то да дозволим, зато сам посао старе штедње дао само Националној и Поштанској штедионици, где сам имао постављене своје људе, па сам могао да их контролишем – рекао је Динкић.

А економиста Александар Стевановић коментарише да Национална штедионица јесте Динкићев највећи успех, али само у категорији банака.

– Сетимо се како су прошле Југобанка, Беобанка, Инвестбанка, Астра банка, Кредитно-експортна банка и друге. Међутим, по мом мишљењу, његов највећи лични успех уопште, јесте истрага о кипарским милијардама Слобиног режима, јер је са великим успехом изјавио да их није пронашао – казао је Стевановић.  

Са њим се не слаже адвокат Бранко Павловић, експерт за привредно право.

– Динкићев највећи успех је обећање бесплатних акција од 1.000 евра. Захваљујући томе, грађани су већ добили 30-50 евра од акција, већ како се ко снашао – рекао је Павловић.

Ипак, полицијски експерт Марко Ницовић тврди да је Млађин највећи успех освајање Народне банке Југославије.

– Његов упад са калашњиковом у Народну банку 5. октобра 2000. године дефинитивно је његов највећи успех. Да није било тог успеха, не би било ни свих других – истиче Ницовић.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *