Буџет Србије све празнији јер због папрених казни нико не прави саобраћајне прекршаје

БЕОГРАД – Влада Србије затражила је од Комитета за безбедност саобраћаја да Скупштини Србије заједно предложе умањење казни за саобраћајне прекршаје, јер све више возача избегава да их чини због превисоких казни. 

Мали и Стефановић траже смањење казни у складу са платежном моћи грађана, Окановић ни да чује (фото: Н1/Јутјуб скриншутс)

Министар финансија Синиша Мали каже да грађани Србије, “и поред великог раста БДП-а, још увек не могу себи да приуште плаћање тако високих казни за саобраћајне прекршаје”.

– Ситуација је алармантна! Претходних година смо од саобраћајних прекршаја имали приход у буџет од 20 до 25% укупног годишњег буџета, а ове године смо планирали да са повећањем казни идемо и на 30% учешћа у буџету. Међутим, резултати показују да је приход ове године опао на свега 2-3%. Разлог је то што су возачи почели да избегавају плаћање казни за саобраћајне прекршаје на најгори могући начин, тиме што поштују прописе. Такво стање штети буџету – упозорио је Мали гостујућу на ТВ Хепи у емисији “Добро јутро, Србијо”.

Он је подсетио да су велика средства уложена у постављање десетина хиљада саобраћајних камера по градовима у Србији.

– И сада те велике инвестиције немају оправдање, јер су возачи почели да бојкотују кршење саобраћајних прописа. Последња папрена поскупљења саобраћајних прекршаја су довела до потпуног колапса буџетских прихода из тог сегмента, а он нам је био најважнији. Зато морамо спустите цене прекршаја на оптималан ниво, који би био усклађен са платежном моћи грађана, како би приходи од казни били стабилни, а плате и пензије редовне – оценио је Мали.

И његов колега, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, сложио се у истој емисији да се по питању казни претерало.

– Доста смо урадили по питању добре наплате саобраћајних казни. Поставили смо саобраћајца за директора полиције, продужили рок застарелости казни, поставили камере на свакој другој бандери, а биће и на свакој, али, сада имамо проблем са наплатом казни. Полицајци које пошаљемо на снимање, не само да не испуне свакодневну норму од 200 написаних казни, већ се често врате празних шака – јада се министар полиције.

Према његовим речима, идеја са повећањем казни на ниво кувајтског стандарда “била је хумана”, тј. како је рекао, требало је да буџет Србије пуне они који праве прекршаје, а не они који поштују прописе.

– Међутим, са папреним казнама све је отишло у супротном смеру. Већина возача су престали да чине прекршаје јер са својим примањима не могу да их приуште. Они малобројни који то могу, наставили су да их чине, али их не плаћају јер им се може… Зато што познају неког од нас, или је то неко од нас… Хм… Избришите ово…  Ионако сам се шалио, хм, хм… У сваком случају, цене прекршаја морају да иду наниже – категоричан је Стефановић.

Међутим, директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић у изјави за телевизију Н1 одбија сваку помисао да се снизе цене казни.

– Не, не и не! Само преко мене прегаженог! И то шлепером. Потребно нам је ново повећање казни! Жута трака – 50.000! Вожња у тракторској приколици без појаса – 100.000! Непоседовање Галеникине прве помоћи – 200.000!  И увести нове прекршаје и казне! Пролазак на зелено трепћуће – 60.000! Јелкица без атеста – 80.000! Ружне шаре на гуми – 160.000! – категоричан је Окановић.

Остаје да видимо како ће се решити овај сукоб Владе и Комитета за безбедност саобраћаја, а за то време, апелујемо на неодговорне возаче да престану са бојкотом плаћања казни за саобраћајне прекршаје тиме што их не чине, јер од тог новца зависе нечије плате, пензије, тендери…

Аутор: Панургије Чичамичић

Прочитајте још:

Нагло скочиле акције Фолксвагена након најаве председника Вучића у емисији „Ћирилица“

Због мера штедње политичар вратио 10 посто прихода од мита

Помињање непопуларних мера све популарније у Србији

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *