Дејвид Камерон

Британски премијер убеђује Шкоте да ни Косово није добро прошло са независношћу

Дејвид Камерон

Дејвид Камерон упозорио Глазгов на опасност од Срба уколико се Шкотска одвоји

ЛОНДОН/ГЛАЗГОВ – Британски премијер Дејвид Камерон апеловао је на Шкоте да се на референдуму изјасне против независности јер, како је рекао, “на примеру Косова се види да одвајање територије од једне суверене земље не води ничему добром”. 

– Помогли смо независност Косова управо како бисмо експериментално видели на делу да ли неке територије могу самостално да функционишу и након одвајања. Показало се да не могу. Ето видите, Косово има страну војску, страно судство, страну полицију на својој територији, а економски не може никако да стане на ноге. Шта нам то говори, говори да је пројекат независног Косова пропаст и да друге територије не би требало да следе такве негативне примере – поручио је Камерон.

Он је рекао да Косово само никад не би опстало на међународној сцени. 

– Косово не воли нико од суседа, иако су их сви признали, па не воле их чак ни Албанци из Албаније. Немају столицу у УН, па морају увек да се гребу за туђу и често им је тврда, а они би да имају мекшу. ФИФА и остали и даље неће да их приме у савез. Хм, добро, што се ФИФА тиче, Шкоти су ту у благој предности. Али када би се НАТО трупе повукле и препустиле Косово самом себи, српске снаге би се једноставно ушетале. Дакле, како за Косово, тако самосталност није добро решење ни за Шкотску. Ако пустимо Шкотску да иде, постоји опасност да се ту ушетају српске снаге – упозорио је Камерон док су му сузе цаклиле у оку. 

Он је понудио идеално решење за Глазгов по принципу “више од аутономије, мање од независности”. 

– Дакле, можемо да понудимо да Шкотска, осим у фудбалу, има своју репрезентацију и у другим спортовима. Изузев тениса… Бар нам оставите Ендија Мареја да игра за Велику Британију, то нам је све… И још један велики уступак смо спремни да направимо, што је иницијатива саме краљице, а то је да Шкоти добију више титула лордова и серова. Зато вас проклињем, не идите… Овај, хтедох рећи, преклињем, не проклињем, преклињем вас, преклињем, не остављајте нас саме са проклетим Ирцима… А, да, и Велшанима – завапио је уплакани Камерон. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *