Austrijska vlada Pocorek

Аустрија прети Србији ратом уколико не повуче тезу о Поћорековом писму

Austrijska vlada Pocorek

Беч тражи да аустријски инспектори у Србији истраже ко је творац тезе о Поћорековом писму

БЕЧ – Аустријска Влада запретила је званичном Београду да ће предузети војне операције против Србије уколико српски историчари не одустану од тезе да је писмо аустроугарског генерала Оскара Поћорека доказ да је Аустро-Угарска планирала напад на Србију још 13 месеци пре Сарајевског атентата, пише бечки Стандард.

Наводно, Аустрија је започела звецкање оружјем јер није спремна да јој се и после сто година од почетка Првог светског рата спочитава кривица за  отпочињање тог крвавог сукоба светских размера. 

– Аустрија је упутила енергичан захтев српској Влади да омогући аустријским инспекторима да спроведу истрагу на територији Србије, како би утврдили ко је идеолог и творац злочиначке тезе да је Поћореково писмо доказ припрема Аустро-Угарске за напад на Србију 1914. године. Беч очекује позитивне помаке до посете свог шефа дипломатије Себастијана Курца Београду која је планирана за идући месец. Уколико, Курц не добије задовољење, односно задовољавајуће одговоре, он ће са собом повући назад у Беч Алфреда Гузенбауера, саветника вицепремијера Србије Александра Вучића – казао је извор Стандарда близак аустријском канцелару Вернеру Фајману. 

Како је рекао, уследиће затим последња претња да Србија изручи Аустрији историчаре који говоре супротно ономе што тврде модерни аустријски историчари, а то је да је Србија планирала Први светски рат.

– Ако то не буде учињено, Аустрија ће објавити рат Србији. И она у том науму неће бити усамљена. Немачка канцеларка Ангела Меркел већ је подржала захтеве Аустрије и саопштила Бечу да може рачунати како на дипломатску, тако и на неограничену војну помоћ Берлина – открива извор.

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *