Антарктик одбио да прими више од милион избеглица из САД

antarktik pingvini

Толики број избеглица потаманио би и појео сву популацију пингвина

ЈУЖНИ ПОЛ – Савез базних станица Антарктика одбио је да прими више од милион избеглица из залеђених Сједињених Америчких Држава који су бродовима допловили до обала најјужнијег континента, што је изазвало негативне реакције у организацији УНХЦР, пише антарктички портал teraaustralis.aq. 

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун осудио је овај “чин ксенофобије”, како је рекао, и навео да се мора помоћи становништву Северне Америке које је угрожено ниским температурама у својој домовини, па је приморано да се склони у јужне, топлије крајеве. Наиме, на Антарктику је сада лето, температуре су изузетно високе, а жива у термометру се у овом периоду ретко када спушта испод -30 степени Целзијуса.

Становништво САД је угрожено и нападима Ескима на њихове територије, који све чешће предузимају пљачкашке упаде, освајајући део по део америчке земље, и све више граде игло насеља у циљу потискивања домородачког становништва и заузимања њихових двовековних огњишта.

Ипак, на Антарктику тврде да имају великих проблема са првих неколико десетина хиљада избеглица које су примили. 

– Сами улазе у хангаре са залихама смрзнуте рибе, краду узорке аутохтоних врста… Појели су нам све узорке биљних и животињских остатака које смо пронашли овде на Јужном полу у залеђеном стању и чували их за даља истраживања. Веома ретке врсте које су обитавале овим простором пре више више милиона година. Можете мислити, од џиновске праисторијске секвоје претворене у камени угаљ запалили су ватру и испекли целог бронтосауруса и појели га за ужину. Можемо мислити шта би се десило када би примили све избеглице, појели би све залихе диплодокуса, а онда би кренули да лове пингвине, па би и њих попапали – рекао је један од научника из истраживачког центра на Јужном полу. 

А како је саопштио УНХЦР, тражи се решење за насталу ситуацију како би се хуманитарним деловањем решило питање избеглица који чекају на искрцавање заробљени на својим бродовима. 

Подсетимо, поларна зима наступила је на северноамеричком континенту након што је дошло до квара на ХААРП систему, па су уместо у Србији, хладноће испод -60 степени Целзијусових наступиле у САД и Канади. Квар још није отклоњен јер велика хладноћа омета у раду и јер су кључни делови овог система замрзнути.  

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *