парада сукоб

Амбасаде инсистирају да Србија одржи нереде у Београду 28. септембра

парада сукоб

Парада ће добро доћи полицајцима да размрдају мишиће, сматрају амбасадори

БЕОГРАД – Западне и неке северне амбасаде ултимативно су затражиле од Владе Србије да се овога пута одрже нереди заказани за недељу, 28. септембар. 

Немачка амбасада у Београду је посебно инсистирала на томе да се мора омогућити право на слободно окупљање и рушилачке демонстрације. Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм посебно је апострофирао како се одавно нису догодили никакви немири у Србији, те је, како је рекао, “одржавање Параде поноса права прилика за то”.  

– Да ли се то Србија уплашила неколико поломљених излога, неколицине запаљених полицијских аутомобила и неколико разбијених лобања полицајаца? Да ли се Жандармерија упрпила да се окуша у сукобу са навијачима? Ми сматрамо да би то била добра показна вежба дисциплиновања српског народа, а корисно је и да се полиција држи у доброј форми и кондицији за случај покушаја рушења проевропског режима – поручио је Вилхелм. 

Он је још једном изразио наду да овога пута Прајд неће бити отказан и да ће гејеви “показати шта имају”. У томе су га подржале колеге амбасадори САД, Француске, Норвешке, Шведске и (Велике) Британије. 

Амерички амбасадор Мајкл Кирби изразио је очекивања да ће Београд у погледу геј параде достићи културне и цивилизацијске вредности једног Сан Франциска. 

– Мислимо да Прајд у Сан Франциску са масовним оргијањима на улици треба да буде пример свима у свету, а поготово Србији. То је нешто што српска деца треба да виде, да се угледају на то и чему њихови родитељи и учитељи у школама треба да их подучавају. У супротном – ништа од новог кредита са повољном каматом од 750 одсто годишње – упозорио је Кирби. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *