ambasada SAD neredi

Амбасада САД разочарана отказивањем нереда у Србији

ambasada SAD neredi

Пропуштена изванредна прилика да полиција искуша своју обученост у уличним борбама

БЕОГРАД – Амбасада САД у Београду саопштила је да је разочарана отказивањем нереда и рушилачких демонстрација који су били планирани за суботу 28. септембар током најављене Параде поноса у центру престонице Србије.

“Изражавамо дубоко жаљење због забране Параде поноса која је, према свим прогнозама обавештајаца ЦИА, требало да прерасте у демонстрације, нереде и паљевине у центру Београда. Ово је трећа година за редом да представници ЛГБТ популације не могу да остваре демократско право да прошетају слободно, без страха, окружени јаким кордонима полиције, и изразе своје сексуално опредељење. С друге стране, пропуштена је изванредна прилика да српска полиција тестира своје способности колико је спремна и обучена да се одбрани од напада навијача и хулигана”, наведено је у саопштењу Амбасаде.

Како се истиче, то је била и прва права прилика за оцену безбедности нове локације Амбасаде САД, која је из центра града ове године пресељена на Дедиње. Амбасада даље наводи да је фрапирана изјавом премијера Ивице Дачића да је добро што је парада забрањена зато што је могло да се деси да неко погине у нередима који би избили, “јер, то и јесте смисао нереда”.

А у допунском саопштењу Амбасаде САД, након вести да су припадници ЛГБТ популације, ипак прошетали градом нешто пред поноћ, дан пре заказаног Прајда, наведено је да “то јесте лепа вест, али главни циљ није испуњен, јер, не само да су избегнути сукоби ширих размера, већ није било ниједног инцидента”. 

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *