Француз кренуо на пут око света бициклом, у Србији му га украли

БЕОГРАД – Француз Жереми Безнадије кренуо је на пут око света бициклом, али је у Србији наишао на неочекиване потешкоће када су му лопови украли превозно средство.

А оставио га је само на минут (илустрација: pixabay.com)

Он је на два точка кренуо из Ла Рошела, места на крајњем западу Француске, на обали Атлантика, и запутио се према Шангају, кинеском граду на источној обали, где би била завршена прва копнена етапа путовања. План је био да успут обиђе главне градове и упозна културе земаља кроз које пролази, али се у престоници Србије упознао са културом крађе бицикала.

Он је ових дана стигао до Београда, да би свог двоточкаша, излепљеног рекламама спонзора, оставио испред једне продавнице у прометном делу града.

– Ушао сам само на минут у продавницу да купим воду и кикирики, а онда је нека баба заглавила на каси испред мене тражећи ситне кованице, и кад сам коначно изашао, oh, mon dieu, видео сам да не видим мој бицикл. Само је испарио. Везао сам га лисицама, задњи точак за ланац, и ако лопов није имао кључ, значи да га је однео. Иако около има десетак камера, нетрагом је нестао – изјавио је Жереми за НП портал.

Несрећни Француз је једва пронашао полицијску станицу удаљену стотинак метара, будући да нико од пролазника није парлао француски. Потом је имао потешкоћа да полицији објасни шта се десило, све док из Француске амбасаде нису послали преводиоца.

– Питали су ме да ли је лопов оставио визит карту на месту крађе, јер само у том случају могу да реагују. Била ми је чудна таква изјава, али откуд знам, можда лопови у Србији остављају визит карте, а ја нисам ни погледао најбоље на месту крађе. Рекао сам им да постоје камере свуда около и да су сигурно снимиле лопова, али онда су рекли да то није доказ на суду, јер то нису полицијске камере, већ приватних радњи. Све време су се чудно смешкали, а на крају су ми предложили да се вратим кући, а они ће јавити резултате – казао је Жереми, рекавши да не може да настави путовање без спонзора на бициклу.

Од нашег извора у полицији сазнали смо да је полицајцима било пресмешно кад је Француз дошао да тражи бицикл.

– Једва смо се суздржавали да не праснемо у смех пре него што оде. Прво смо му рекли да бицикл није код нас и да га потражи негде друго. Да сте му видели само израз лица, хахаха. Онда је рекао да му је бицикл украден, па смо га зезали то за визит карту лопова. Морам признати да је било право умеће инспектора да задржи озбиљан израз лица код тог питања, хахаха – казао је наш саговорник, држећи се за стомак од смеха.

Ускоро обавезна регистрација бицикла

Он је упитао „ко је још луд да прегледа силне камере због пар точкова и педала?“.

– Нема ту дискриминације према странцима, да се разумемо, једноставно, полиција нема времена да се бави крађама бицикала. У теорији, то јесте кажњиво, али у пракси… Замислите сад да ми тражимо бицикл једног Француза, па смејали би нам се сви како смо све ресурсе полиције упрегли у потрагу за бициклом. А наши грађани би нас напали да бисмо онда морали и њихове украдене бицикле да тражимо и онда томе нема краја. Сем тога, нико неће ни да вас похвали што сте ухватили лопова који краде бицикла, плејер из аутомобила или мобилни телефон. А морате да попуните досадну папирологију ако га ухватите. С друге стране, ти ситни лопови немају неки новац, тако да није исплативо јурити их, ако ме разумете – објашњава наш извор.

Жереми је на крају одустао од пута око света, рекавши да ће поново покушати догодине, али “ne traverserai plus jamais la Serbie“. Шта год то значило.

Аутор: Розалија Ћук

Бонус видео 1

Лопов обија зграду и износи бицикл, лице му се јасно види, полиција немоћна

Бонус видео 2

Лопов краде два бицикла одједном, станари му помажу да их изнесе из зграде

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *