Колико сте пута чули: “Фали вам један папир”? Ево овако тај папир изгледа (ФОТО)

Колико пута су вас само администрација и бирократске заврзламе спречиле да брзо и ефикасно извадите потребан документ или завршите посао који вам је неопходан.

Колико сте пута чули “Фали вам један папир” (Илустрација: Јутјуб скриншут)

За добијање документа који ће вам омогућити да остварите неко право или започнете неки бизнис, потребно вам је брдо… шта брдо, планина других докумената. Било да вадите грађевинску дозволу за изградњу кокошињца, радите технички преглед аутомобила или мотокултиватора, тражите потврду за склапање брака у Никарагви или Чаду, остварите право на дечији додатак за треће или четврто дете, или пак желите да региструјете печењару или производњу ципела од змијске коже, или за било какав други легалан посао, увек ћете се, готово без грешке, суочити са проблемом недостатка једног документа због којег се цео поступак кидања живаца подиже на квадрат.

И таман сте прикупили све, а онда на шалтеру или у канцеларији чиновника чујемо ону познату, просто-проширену реченицу: “Фали вам један папир”. А ако је особа с друге стране нервозна или надобудна, чућете мало грубљу верзију: “Фали ти један папир”.

Наш портал открива да је тај један папир универзалног типа, и мада постоје одређене варијације, углавном је стандардизованог облика и садржине.

Овај папир је мањег формата и увек издужен по хоризонтали, а на њему мора бити крупним бројевима исписан одређен број нула, са неком другом цифром испред њих, најчешће 1, 2 или 5. Мора бити проткан сребрном нити и имати ударен водени жиг, а све мора бити званично оверено потписом гувернера.

Доносимо и фотографију како овај папир изгледа.

Овако изгледа папир који вам да предате на шалтеру или канцеларији државног чиновника (Фото: pixabay.com)

Истина, некад је за одређена права и дозволе неопходно и више комада оваквог папира, тако да синтагму “један папир”, не треба схватити дословце. Односно, јесте један папир, али умножен у више  примерака или чак више десетина или стотина примерака.

Аутор: Панургије Чичамичић

Прочитајте још: 

Одмах по најави казни за буку у становима, зле комшије прислониле уво на зид не би ли пријавиле неки шум

ОВУ ИЗМЕНУ НИСТЕ ЗНАЛИ: Купљено месо морате превозити до куће у фрижидеру, иначе ће га полиција одузети

Комунална полиција ће хапсити Београђане који не могу да докажу како су од куће доспели у други део града

Пешчаник испитује докторат Нелета Карајлића

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *