УЕФА се угледа на ФСС: “Зашто финале Лиге шампиона у Мадриду, кад су оба тима енглеска?”

НИОН – Европска фудбалска федерација УЕФА одлучила је да нема потребе да се финале Лиге шампиона игра у Мадриду будући да оба финалиста тог такмичења, Ливерпул и Тотенхем, долазе из Енглеске. УЕФА је на ову идеју дошла по угледу на решење из српског фудбала, па ће тако финале бити одиграно у Енглеској, а кад је већ тако, што да не, један од ова два клуба биће домаћин другом. 

Трава на Ванда Метрополитано још није довољно разрађена за једно финале Лиге шампиона (фото: Јутјуб скриншут)

Председник УЕФА Александар Чеферин рекао је да је европска кућа фудбала “запазила генијално решење из Србије, по коме се финале купа не може играти ван Београда, уколико су оба клуба која се нађу у финалу београдска”.

– Још нам се више допало решење по којем ће један од финалиста бити домаћин, што се одлучује жребом. С обзиром да је срећа значајан фактор у фудбалу, и тако треба и да буде, мислим да је жреб права ствар. Видели смо да је 2017. одузето домаћинство Новом Саду, па је Партизан био домаћин Звезди у финалу купа, а сада је домаћинство одузето Нишу, па је сада Звезда имала више среће у жребу, па је она домаћин Партизану – нагласио је Чеферин.

Он је казао да је по угледу на решење из Србије, УЕФА одлучила да Мадриду одузме непотребно домаћинство.

– Нема смисла да се игра у Шпанији, кад у финалу ионако нема шпанског тима. Уосталом, стадион Ванда Метрополитано је ипак нов, трава још није довољно разрађена за игру на нивоу једног финала Лиге шампиона, а и било би штета да га униште енглески хулигани, пошто ће један тим засигурно изгубити. Али кључни су безбедносни разлози, јер француска полиција не може да гарантује да пијани навијачи неће правити нереде у тој земљи на путу до Шпаније, па смо одлучили да се финале игра у Енглеској. А жреб ће одлучити да ли ће то бити на стадиону Ливерпула или на стадиону Тотенхема. Па, сад, један тим ће имати више среће да се игра на његовом терену, али за коју годину, кад се поново састану у финалу Лиге шампиона, онај други ће имати нову шансу да буде домаћин… Ако буде имао среће на жребу – објаснио је Чеферин.

Први човек УЕФА је најавио да ће слично решење уследити и за меч финала Лиге Европе између Челзија и Арсенала.

– Где, бре, да ови са острва путују чак у Баку да би играли једну утакмицу? А и сами називи Баку и Азербејџан не звуче превише безбедно, не знам чија је то уопште била идеја. Стога ће и ова утакмица да се игра у Енглеској. И наравно, биће жреб за домаћинство. Па знате добро колико сви волимо жребове у фудбалу – нагласио је Чеферин.

Аутор: Вук Жабац

Прочитајте још: 

Крстајић срећан што је положио за тренера јер сад коначно може да преузме неки клуб

Суарез тражио чачкалицу након дуела с Кјелинијем

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *