СДА усвојила Богумилску декларацију Бакира Изетбеговића

САРАЈЕВО – Лидер СДА Бакир Изетбеговић предложио је на Конгресу те странке Богумилску декларацију по којој ће се сви који се изјашњавају као Бошњаци изједначити са богумилима који су, како је рекао, основали Босну. Након надахнутог говора, декларација је усвојена.

Бакир Изетбеговић изабран за ђеда СДА (фото: Јутјуб скриншут/НП)

– Некада смо по националности били богумили, и то не треба никако мијешати са богумилском религијом. Поређења ради, исто смо тако за вријеме комуниста били муслимани по националности, а не по религији. И дакле, ми који смо по националности некад били богумили, мирно смо живјели у нашој Босни, док се преко Дрине нису појавили Срби бјежећи од Турака и преплавили нашу богумилску Босну. Онда су нас покушали посрбити и превести у православље, али ми нисмо пристајали, иако смо били под баш високим притиском, од 10 до 12 атмосфера, а то је баш, баш јак притисак. Зато, кад су Турци дошли у Босну, ми богумили смо сви колективно прешли у ислам, како би се спасили од православља и само ми богумили смо прешли и нико други, тако да смо ми насљедници богумилске Босне – казао је Изетбеговић.

Он је подсјетио да Срби и дан данас својатају богумилску нацију у Босни, „а тиме и саму Босну“.

– А не знају да је ријеч Босна настала скраћењем ријечи Богумилосна. Тако да смо ми богумили Богумилосанци, то јест скраћено Босанци, или Бошњаци, и старосједиоци смо овдје хиљадама и милионима година, можда и милијардама година. А ови Словени и Срби који су доселили у 14. и 15. вијеку, они су дошли и украли наш богумилски језик, културу, ДНК, све што смо стварали милионима година. И све су то прогласили својим. Касније су однијели тај језик назад у Србију и њиме замијенили онај који су имали. Да би се разликовали, избацили су неке богумилске ријечи попут „болан“ и „ба“, такођер и слова „И“ и „Ј“ из неких ријечи као што је на примјер ријеч „ријеч – предочио је Изетбеговић.

Бакир у друштву са богумилком (фото: Јутјуб скриншут)

Он је рекао да су Срби тај богумилски, то јест босански језик, „безобразно прозвали српским и такво стање је трајало све до деведесетих година 20. вијека“.

– Тако су успјели да преобрате Мешу Селимовића, Емира Кустурицу и још неке богумиле. Ето, мени приписују да ми је ђед из Шапца, како би ме преобратили у Србина, а не знају да је ђед богумилска свештена титула. Е, па тако неће моћи више, богами! Не презивао се ја Живковић… пардон, Изетбеговић! – узвикнуо је Бакир Живк… пардон, Изетбеговић.

Након његовог говора Богумилска декларација је усвојена једногласно, а Бакир Изетбеговић изабран за ђеда СДА. Праћен френетичним аплаузом Изетбеговић је скинуо капут са чивије и напустио салу, рекавши да жури у Шабац да посјети рођаке.

Аутор: Милош Киклоп

Не пропустите:

Након Џуџевића, и Србљановићева избацује српско “ић” из презимена
Бугарима неприхватљиво да Бошњаци бришу “ић” из презимена
Ђаци Бошњаци се жале да им је тешко да прате наставу на српском, јер не разумеју тај језик
Министарство просвете ангажује преводиоце за наставу на босанском
Меркел: Немци су највише допринели антифашистичкој борби
Албанци траже проглашење Западне Северне Македоније! Али, чекајте, то није све
Харадинај одговорио учесницима Прајда у Београду: „И ви сте наша браћа!“

Поделите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *